Prijedlog u BiH: Nove saobraćajne, produžiti registraciju za 20 minuta...

Radiosarajevo.ba
Prijedlog u BiH: Nove saobraćajne, produžiti registraciju za 20 minuta...
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Kako bi stavilo u funkciju novi pravilnik o registraciji vozila, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u maju i junu ove godine provelo je proces javnih konsultacija o samom dokumentu nacrta.

Ovo Ministarstvo napravilo je nacrt novog pravilnika o registraciji vozila još početkom prošle godine jer je došlo do izmjena Zakona o sigurnosti prometa, piše Večernji list BiH.

Iz Ministarstva smatraju da određene odredbe treba uskladiti sa zakonom koji je trenutačno na snazi te kako je potrebno da se određeni postupci pri registraciji vozila pojednostave.

Kakva je procedura?

Tehnički pregled, važeća polica osiguranja, da nemate neizmirenih novčanih kazni, dokaz o uplati police obveznog osiguranja… Sve ovo dio je procesa prve registracije vozila. Neki od procesa pri registraciji vozila su višak, naveli su ranije iz Ministarstva prometa i veza BiH.

To bi, kažu, trebalo biti regulirano novim pravilnikom. Donosimo kako će izgledati pojednostavljene procedure i koje su.

Jednostavnije procedure za registraciju podrazumijevale bi popunjavanje samo jednog obrasca prilikom prve registracije vozila. Pokretanje postupka registracije potom bi vršilo nadležno tijelo na osnovi zaprimljenog zahtjeva vlasnika vozila ili zakonskog zastupnika. Vozači bi, uz popunjeni obrazac, trebali priložiti i druge dokumente poput dokaza o vlasništvu nad vozilom, dokaza o identitetu vlasnika vozila, dokaza o postupku homologacije, police osiguranja… 

Velike i korisne promjene uslijedile bi za vozače koji produžavaju registraciju. Naime, stupanjem na snagu ovog pravilnika, osoba koja dođe na tehnički pregled vozila, ako nije mijenjala vlasništvo nad vozilom i ako je vozilo tehnički ispravno, moći će proceduru produljenja registracije završiti na tehničkom pregledu.

"Cilj je skloniti se od administrativnih procedura. Stoga tražimo da ministarstva unutarnjih poslova ovlaste stanice za tehnički pregled da rade za njih produljenja registracije", naveli su prilikom predstavljanja nacrta pravilnika o registraciji vozila iz resornog ministarstva.

Primjerice, u Hrvatskoj stanice za tehnički pregled rade i prvu registraciju, kao i svako iduće produženje. Jednaka praksa je i u Srbiji.

"Uzeli smo upravo ono najbolje iz okružja i stavili to u svoj pravilnik. Vozači nemaju nijednog razloga odlaziti u MUP prilikom registracije vozila niti plaćati bilo kome da za njih posreduje u toj proceduri. Stanice tehničkog pregleda trebaju im nalijepiti novu naljepnicu te ih upisati u bazu da su i dalje registrirani”, objasnili su iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Traže se mišljenja

U slučaju stupanja na snagu spomenutog pravilnika u ovom obliku, kantonalni MUP-ovi morali bi osmisliti sistem plaćanja koji će vozače osloboditi raznih uplatnica. Kako kažu iz Ministarstva prometa i veza BiH, građani bi u tom slučaju mogli registrirati vozila za 20 - 25 minuta.

“Tijelo nadležno za registraciju može rješenjem ovlastiti pravnu osobu ovlaštenu za vršenje tehničkog pregleda vozila da izdaje naljepnice za vozila koja su upisana u bazu podataka o registriranim vozilima. Za izdavanje naljepnice može se ovlastiti pravna osoba ovlaštena za vršenje tehničkog pregleda vozila”, navodi se u nacrtu novog pravilnika koji je poslan na mišljenja nadležnim tijelima. 

Stupanjem na snagu novog pravilnika, vozila kojima osiguranja isplate štetu nakon sudjelovanja u saobraćajnoj nesreći morat će odlaziti na tehnički pregled kako bi se utvrdilo mogu li sudjelovati u prometu nakon popravka, a bivši vlasnici vozila moći će u svom osiguravajućem društvu vratiti novac od preostale police osiguranja.

Umjesto potvrde o vlasništvu i registraciji, koju sada imamo u papirnatom obliku, vlasnicima vozila izdavale bi se pametne kartice. Nakon što budu prikupljena sva mišljenja, uslijedit će formiranje prijedloga pravilnika o registraciji vozila, a nakon toga i usvajanje.

Ako bi novi pravilnik uskoro stupio na snagu, umnogome bi olakšao proces registracije vozila u BiH, kao i uveo novitete u prometna pravila kakva vrijede u zemljama EU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije