Uznemirujuće: Šta se dešava ako se ne drži odgovarajući razmak prema vozilu ispred

Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće: Šta se dešava ako se ne drži odgovarajući razmak prema vozilu ispred

Statistike pokazuju da je jedan od glavnih razloga automobilskih nesreća – držanje nedovoljnog odstojanja prema vozilima naprijed.

U ovakvim slučajevima važi "pravilo dvije sekunde", odnosno držanje dvostruko manjeg odstojanja od brzine kretanja. Preciznije: Ako se krećemo brzinom od 80 km/h, sigurnosni razmak prema vozilu ispred treba biti najmanje 40 metara.

Šta se dešava ukoliko se ne možemo sigurno zaustaviti pokazao je snimak nesreće koja se u subotu ujutro desila u ruskom okrugu Jaranski. Na snimku se vidi specijalni Ford Transit za transport ispred kojeg su oštro zakočili šleper i putnički automobil.

Vozač Transita nije imao vremena da se zaustavi, u namjeri da izbjegne zaustavljenu kolonu instiktivno je skrenuo ulijevo i direktno se sudario s VW Transporterom. U nesreći su povrijeđena oba vozača, te dvoje putnika iz VW-a, među kojima je i 2-godišnja djevojčica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije