Prijedlog Turković: Umjesto Picassove Guernice u sjedištu UN-a djela Berbera i Zeca

4
F.V.
Prijedlog Turković: Umjesto Picassove Guernice u sjedištu UN-a djela Berbera i Zeca
Foto: Arhiva / Opusi velikih umjetnika

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je inicijativu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antonio Guterresu da djela velikih bh. umjetnika Safeta Zeca i Mersada Berbera posvećena Srebrenici budu izložena u sjedištu Ujedinjenih naroda, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Naime, nedavno je objavljeno kako je iz sjedišta Ujedinjenih naroda uklonjena tapiserija legendarne Picassovog "Guernica" posvećenog stradanju žrtava fašizma u Španskom građanskom ratu, a koja je izrađena pod njegovim nadzorom, te je otvoren prostor za mogućnost postavljanja nekog od djela posvećenih genocidu u Srebrenici.

Turković je u pismu Guterresu navela da se treba razmotriti mogućnost izlaganja djela dvojice svjetskih poznatih umjetnika iz Bosne i Hercegovine. I to iz Zecovog ciklusa "Exodus" i(li) Berberovog opusa "Srebenica", a kako bi se podigla svjesnost o presuđenom genocidu u Srebrenici.

Dopis koji je uputila Turković - undefined

Foto: Twitter: Dopis koji je uputila Turković

"Iskreno vjerujem da ta djela zaslužuju da se nađu u zgradi Ujedinjenih naroda kako bi uvijek podsjećala na to kakve su posljedice odluka UN-a ili nečinjenja Ujedinjenih naroda na ljudske živote", navela je Turković podsjećajući Guterresa na izvještaj UN koji je potvrdio neuspjeh ove organizacije da spriječi genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda.

Opusi ova dva velika umjetnika posvećeni Srebrenici su izlagani širom svijeta, a prošle godine Zec je održao monumentalnu izložbu u Memorijalnom centru Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije