Prijedlog Turković: Umjesto Picassove Guernice u sjedištu UN-a djela Berbera i Zeca

/ Komentari (4)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

miki

Mogla si im koju hurmu uz to obećati ;)

fajferica

Crna slavonska svinja je autohtona Hrvatska svinja nastala u okolici Osijeka, na imanju Pfaifera u Orlovnjaku krajem 19. stoljeća. Zbog toga je poznata i pod nazivom fajferica. Ovo je prijelazna pasmina, a nastala je sistemskim križanjem lasaste mangulice i berkšira, uz sudjelovanje polandkine. Na kraju križanja dobivena je pasmina sa izrazito dobrom kakvoćom mesa, vrlo otporna i prilagođena uzgoju na našim prostorima. Ovu pasminu karakterizira uzgoj na otvorenom jer vrlo dobro iskorištava siromašna i niskokvalitetna krmiva te se tako njezina hranidba bazira na ispaši i šumskim plodovima, uz dohranu sa žitaricama. Krmače prase 7 do 8 prasadi, a dobivaju u prosjeku 6 do 7 prasadi mase 8 do 12 kg. U tovu crna slavonska svinja postiže prirast od 500 do 550 g te se postotak mišićnog tkiva u polovicama kreće od 33 do 43%, što je znatno manje od plemenitih pasmina. Ipak, unatoč tome meso ove pasmine je puno pogodnije za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, posebno kulena, slanine i čvaraka. Zbog tih prednosti povećava se broj grla ove pasmine, te se unapređuje uzgojno - selekcijski rad.

Ljuta Krajina sila nebeska

Aferim gospodjo.....

@fajferica

Ja sam davno predlagao bosnjama da je zrtvuju za kurban bajram, da ne gladuju i ne traze hranu po hajfisu, ali oni kazu da ne mogu jer ne moze biti svinjsko meso. Ima cak i hrvatsku putovnicu, a mrzi sve hrvatsko, nesto kao sejdo komsoglu.

/ Najnovije