Bisera Turković komentirala non-paper o podjeli BiH

3
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković komentirala non-paper o podjeli BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

"Teritorijalni integritet BiH je neupitan. Uvjerena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču."

Napisala je ovo ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na društvenim mrežama, komentirajući uopće postojanje izvjesnog non-papera, neslužbenog diplomatskog dokumenta koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine, pristupanju RS-a Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li premijer Janez Janša zaista poslao "non-paper" u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavije.

"Sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija, destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu. Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve. Mi se već duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima sa malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv euroatlanskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu", dodala je ministrica Turković.

Kako smo već pisali, šokantno je da političke manipulacije sa crtanjem novih karata u javnost plasira premijer jedne članice EU, uskoro zemlje predsjedavajuće.

Prema našim saznanjima, u Evropskoj uniji postoji ozbiljna zabrinutost na koji način će Janša predsjedavati EU i kamo to sve može da vodi, te da li ćemo slične manipulacije svakodnevno gledati u javnosti narednih mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije