Bećirović o "non-paperu": Janša atacima na BiH želi braniti Evropu od muslimana

5
Radiosarajevo.ba
Bećirović o "non-paperu": Janša atacima na BiH želi braniti Evropu od muslimana
Foto: Arhiva / Ne iznenađuje "non paper" Janeza Janše

Mnogo reakcija izazvala je informacija da je premijer Slovenije Janez Janša predao "non-paper" predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Janša, naime, planira iskoristiti buduće slovenačko predsjedavanje EU koje počinje 1. jula, kako bi na dnevni red stavio svoje vizije "dovšetka raspada Jugoslavije".

Šta želi Janša?

Iako je Janša sve negirao, savjetnik za medije Charlesa Michela potvrdio je za slovenačko "Delo" da je premijer Slovenije, ipak, poslao non-paper u Brisel.

"Ne iznenađuje "non paper" Janeza Janše o "mirnom razdruživanju" Bosne i Hercegovine. Već duži period Janez Janša i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) su dio rigidnih desničarskih struktura u Evropi. Iako je formalno SDS, član Evropske narodne stranke (EPP), ima vrlo malo toga sa njenim vrijednostima. Otkako je Janša postalo slovenski premijer Slovenija je postala "pridružena" članica tzv. Višegradske grupe država, koje pokušavaju nametnuti neke svoje kvazi evropske vrijednosti unutar EU, dok na drugoj strani te države više sredstava dobivaju od EU nego što uplaćuju u budžet EU", kaže za Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović.

Prema njegovim riječima, pobjeda Josepha Bidena na predsjedničkim izborima u SAD i izlazak Orbanovog Fidesza iz Evropske narodne stranke je dovelo "do reorganizacije rigidne političke desnice u Evropi".

"Ona je međusobno solidarna i koja sarađuje sa istim krugovima i na Zapadnom Balkanu pa i u Bosni i Hercegovini. Oni naglašavaju evropske kršćanske vrijednosti, superiornost kršćanstva, antisemitizam i da je Evropu potrebno odbraniti od stranih nasrtaja prije svega islama i muslimana. Zbog toga je Bosna i Hercegovina odlično polazište za ostvarivanje takvih ideja. U osnovi iza takve ideologije odnosno vrijednosti se skriva političko licemjerstvo i nerijetko kriminal enormnih razmjera", govori Bećirović.

Moramo biti oprezni

Kako dalje pojašnjava, i inicijativa Republike Hrvatske odnosno HDZ-a i njenog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana je na fonu tih (ne)vrijednosti.

"Oni treba da nekoga da zaštite od Bosanaca i Hercegovaca, a to je ustvari koncept Franje Tuđmana, da je Hrvatska predziđe kršćanstva. Ustvari svi ti politički čelnici od Janeza Janše, Viktora Orbana, Bojka Borisova su nekadašnji rigidni komunisti, koji su svoj politički prostor sada pronašli u okviru radikalne evropske desnice od koje se distancira i EPP", kaže Bećirović, te ističe:

"EPP je te čelnika i njihove stranke uzela u EPP samo da bi imali više zastupnika u Evropskom parlamentu i tako postali najjača poslanička grupa u EP. Na Zapadu je dopadljivo za uho kada kažete da ste borac protiv komunizma pa čak da ste bili i najrigidniji komunisti kao navedeni (Janša). Posljedice takvog odnosa prema tim čelnicima i strankama iz istočne Evrope već se osjećaju unutar EPP i još će se više osjećati. Moramo biti oprezni i snažno se suprotstaviti tim kvazi evropskim vrijednostima, jer su takve "vrijednosti" prouzrokovale dva svjetska rata u Evropi, i između ostaloga, stradanje šest miliona Jevreja".

Sloveniji prijeti fijasko

Podsjeća da Slovenija od 1. jula 2021 će predsjedavati EU.

"Ulazeći u inicijativu koju je pokrenula Hrvatska u vezi Bosnom i Hercegovinom, i pokrenutim službenim istragama u Bosni i Hercegovini u vezi finansijskih malverzacija, koje se povezuju sa Janšinom Slovenskom demokratskom strankom (SDS), Slovenija rizikuje da joj predsjedavanje EU barem što se tiče Zapadnog Balkana doživi fijasko. Posebno kada je u pitanju BiH, koja je lakmus papir odnosa u regionu i jednom takvom smišljenom politikom Janez Janša je spreman da rizikuje predsjedavanje EU kako bi ispunio očekivanja svojih ideoloških istomišljenika. Vjerujem, da EU ima zdravih snaga i da će ovakve inicijative i njihovi nosioci doživjeti fijasko, a njima se treba odlučno suprotstaviti – a za to ima dovoljno snaga u Evropi. Na svu sreću oni ne odlučuju o sudbini i budućnosti Bosne i Hercegovine, tako da će BiH i njih nadživjeti", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije