Prijedlog pregovarača iz EU „prepakirana“ verzija HDZ-ovih zahtjeva!?

6
Radiosarajevo.ba
Prijedlog pregovarača iz EU „prepakirana“ verzija HDZ-ovih zahtjeva!?
Foto: Radiosarajevo.ba / Izborna reforma u BiH

Kako otkriva portal Istraga na svom Twitter nalogu, predstavnici Evropske unije na pregovorima sa političkim strankama u Sarajevu o promjenama izbornog zakonodavstva namjeravaju u proces imenovanja članova Centralne izborne komisije (CIK-a) uključiti delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kako se dalje navodi, u Komisiju za izbor članova CIK-a ušla bi tri delegata Doma naroda PSBiH, a Komisija bi odluku o prijedlogu kandidata morala donositi dvotrećinskom većinom.

Ovim prijedlogom europski medijatori u razgovorima u reformi izbornog zakonodavstva, predvođeni Angelinom Eichhorst, žele navodno napraviti kompromis između prijedloga Hrvatske demokratske zajednice BiH i stavova probosanskog političkog bloka.

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Kao što je poznato, HDZ BiH u svom je prijedlogu tražio da se izbor članova CIK-a, pored Predstavničkog doma PS BiH, treba potvrditi i u Domu naroda.

Imajući u vidu da u tom parlamentarnom tijelu nadmoćnu većinu imaju delegati iz HDZ-a i SNSD-a, potpuno je jasno kako u tom slučaju ne postoje ni najmanji izgledi da u CIK BiH budu izabrani članovi koji nisu po volji ove dvije stranke.

Kao što je poznato, SNSD i HDZ BiH, kao i Radončićev SBB, su od izbora novih članova CIK-a u martu 2020. godine osporavali njihovu legalnost i legitimitet. Upućena je bila i žalba Sudu Bosne i Hercegovine koji je presudio da je izbor članova CIK-a obavljen na zakonit način.

Predstavnički dom PS BiH izabrao je troje novih članova CIK-a nakon što je Komisija za izbor i imenovanje probila zakonske rok koji propisuje da je obavezna 60 dana prije isteka mandata člana CIK-a dostaviti listu kandidata Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Treba podsjetiti da je na čelu Komisije za izbor i imenovanja članova CIK-a bio Milan Tegeltija, u to vrijeme predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, današnji savjetnik Milorada Dodika, prenosi Slobodna Bosna.

Prema izmjenama  zakona koje su predložili europski medijatori, Komisija za izbor i imenovanja imala bi devet članova (umjesto dosadašnjih sedam). Jednog člana bi imenovao predsjednik VSTV-a između članova te institucije (do sada su bila dva člana), šest bi imenovala Administrativna komisija i to po tri iz Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH, dok bi dva postavljao predsjednik Centralne izborne komisije od članova CIK-a.

Komisija za izbor i imenovanja sve odluke donosi dvotrećinskom većinom, što praktično znači da nakon što u nju budu uključeni predstavnici HDZ BiH i SNSD-a izu Doma naroda nijedan član CIK-a ubuduće neće moći biti izabran ukoliko nije po volji Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Iz ovih izmjena jasno je da evropski medijatori nisu napravili nikakav kompromis, nego su samo ponudili drugačiju formu prijedloga HDZ-a BiH čiji je cilj ponovno uspostavljanje kontrole ove stranke i SNSD-a nad CIK-om, odnosno izbornim procesom u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije