Prepiska svjedoka u slučaju Dženan Memić: Zaboravi dogovor

Radiosarajevo.ba
Prepiska svjedoka u slučaju Dženan Memić: Zaboravi dogovor
Na protestima koje je 23. maja organizirala porodica Memić, otac Dženana Memića otkrio je informacije o izjavama svjedoka E. M. koji je navodno vidio kako je Memić ubijen 8. februara 2016. godine.

Memić je iznoseći zahtjeve nakon protesta naveo kako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo u martu 2017. dobilo novu izjavu svjedoka E. M. koji je najprije saslušan u FUP-u, te je zatražio da se ona uvede u postupak.

Nakon što je Muriz Memić iznio navode, oglasilo se i Kantonalno tužilaštvo navodeći kako je na osnovu Službene zabilješke FUP-a, koja je sačinjena na osnovu razgovora s Asadom Fočom, formiralo predmet 27. februara 2017. godine.

"Asad Fočo je tako policijskim službenicima FUP-a sapćio da je svjedok E. M. njemu i Murizu Memiću rekao da ima saznanja o noći stradanja Dženana Memića. Na osnovu kazivanja Asada Foče, FUP je sačinio i shematski prikaz lokacije na kojoj se desio kritični događaj.

Prve radnje u pomenutom predmetu postupajući tužilac poduzeo je 13. marta 2017. godine. Tada je saslušan Asad Fočo, koji je ponovio sve što je rekao i policiji. Odmah nakon toga, 16. marta 2017. godine saslušan je i svjedok E.M. koji u svom iskazu nije potvrdio navode Asada Foče u službenoj zabilješci FUP-a. Tako je izjavio da ne može potvrditi da je kritične noći bio na tom mjestu, odnosno, 8. februara 2016.godine, dakle, suprotno od onoga što je policiji rekao Asad Fočo. Svjedok je rekao da nije vidio ni Muamera Budnju, što je suprotno navodima Asada Foče koji je naveo da je svjedok vidio Muamera Budnju. Kretao se ulicom Jasike, a ne kako je naveo Asad Fočo ulicom Karla Maja. Također, nije vidio ni svađu ni prepirku između osoba koje je te noći vidio. Iskaz ovog svjedoka potvrđuju i snimci s nadzornih kamera s kuće u vl. Šerifa Konjevića u ul. Jasike, kao i Kuvajtske rezidencije, što znači da ni prije ni poslije kritičnog događaja, svjedok nije bio na mjestu događaja. Svjedoku je prezentiran i shematski prikaz koji je sačinjen na osnovu izjave Asada Foče, nakon čega je svjedok izjavio da taj shematski prikaz ne odgovora mjestu njegovog kretanja. Svjedok je također rekao tužiocu da je spreman na saradnju, ali da ne može ispričati ono što nije ni vidio, zbog čega ranije nije ni prijavio policiji", reagirali su nakon mirne šetnje porodice Memić iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su naveli i kako je okončan rad na prijavi koju je spominjao Muriz Memić, te su zaključili da informacije koje je prenio Asad Fočo nisu tačne.

Radiosarajevo.ba posjeduje prepisku između svjedoka E. M. i Asada Foče koju možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Također, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić podnijela je tri disciplinske prijave Regionalnoj advokatskoj komori protiv advokata Ifeta Ferageta, opunomoćenika porodice Memić. Regionalna advokatska komora Sarajevo obustavila je disciplinski postupak protiv advokata Ferageta, navodeći kako on nije postupao suprotno odredbama Statuta i Kodeksa advokatske etike advokata FBiH. 

Burzić je protiv Ferageta podnijela tri disciplinske prijave 29. augusta prošle godine, te dvije 8. i 16. februara ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije