Smrtni slučaj / Preminula jedna štićenica Doma za stare u Goraždu

12. 08. 2020. u 14:41:00 Fena

Shares: 112

Od posljedica koronavirusa jutros je preminula štićenica Doma za stara i iznemogla lica Goražde, a riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je imala hronična oboljenja.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo kazala je da je u Domu za stara i iznemogla lica koronavirusom inficirano 25 štićenika i tri uposlenika. Od jučer testiranih 50 uzoraka s područja BPK Goražde, COVID-19 potvrđen je kod još tri osobe, a radi se o kontaktima ranije potvrđenih slučajeva. 

Trenutno je na području kantona aktivno 88 slučajeva koronavirusa, dok se ukupno 121 osoba oporavila. U izolaciji se nalaze 273 osobe.

Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva naložio je Domu zdravljaKantonalnoj bolnici Goražde da obezbijede 24-satni medicinski nadzor štićenika u Domu za stare i iznemogle osobe.

"Razmatrajući epidemiološku situaciju na području BPK, Krizni štab naložio je i da se nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera pojača posebno u danima vikenda jer je zabilježeno nepoštivanje i kroz organizaciju velikog broja vjenčanja gdje je bio prisutan veći broj osoba od dozvoljenog. Inspekcija će pooštriti i kontrole objekata koje organizuju te proslave", kazao je ministar zdravstva BPK Eniz Halilović.

Kantonalni krizni štab usljed pogoršanja epidemiološke situacije prošle sedmice donio je naredbu kojom se broj osoba u zatvorenom prostoru na području ovog kantona ograničava na 20, a na otvorenom je dozvoljeno okupljanje 50 osoba, uz poštivanje fizičke distance.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Također, Krizni štab zabranio je usluživanje nargila u svim objektima na području BPK Goražde.  

Zbog nedostatka reagensa, a u cilju zaštite stanovništva od daljeg širenja koronavirusa na području kantona, zabranjena su serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA