Premijer KS Edin Forto se obratio putem Twittera i poslao poruku građanima

8
Radiosarajevo.ba
Premijer KS Edin Forto se obratio putem Twittera i poslao poruku građanima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / S današnjeg pressa

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potvrdio je kako će Kanton Sarajevo biti zatvoren od petka u 20 sati do ponedjeljka do 7 sati ujutro, zbog loše epidemiološke situacije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Podsjetimoo, posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu, zabilježeno je pogoršanje epidemiološke situacije.

Broj osoba zaraženih koronavirusom svakodnevno raste, a povećan je i broj smrtnih slučajeva.

Premijer Forto je u obraćanju javnosti putem zvaničnog Twitter naloga Vlade Kantona Sarajevo objasnio i razloge uvođenja novih mjera.

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je danas zasijedala, zajedno sa Kriznim štabom KS, razmatrali smo neke od najnovijih informacija koje je struka donijela na taj sastanak. Postoji nekoliko stvari koje su se desili", počeo je Forto, a zatim nastavio:

"Prvo - novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno agresivniji i virulentniji i brže razvija teške kliničke slike od kojih smo navikli u prvom dijelu pandemije. Ono što se dešava je da su bolnički kapaciteti skoro su popunjeni i da je naš ko se ovakav rast nastavi, zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one s lakšom kliničkom slikom", naglasio je Forto.

Premijer kaže da je zbog toga donijeta odluka da se ne rade mjere samo u medicinskom sektoru.

"Ono što ćemo uraditi je da ćemo nastaviti sprovođenje postojećih mjera do vikenda. Za vikend ćemo nastaviti od osam sati uvečer do ponedjeljka do 7 sati ujutru zatvaramo sve pravne subjekte. Svi će biti zatvoreni, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, javni prijevoz... Bit će omogućena dostava hrane i pića", nastavio je Forto.

Podvukao je da će se moći održavati sportski događaji bez publike samo na otvorenom.

"Ovo radimo zato što nam je struka rekla da su vikendi najveća žarišta i kada ide najagresivnije širenje. Ovo radimo samo za ovaj vikend. Pratimo situaciju iz dana u dan. Ako se pogorša situacija morat ćemo ići sa još oštrijim mjerama", naglasio je Forto.

Forto je zatražio i saradnju Federalnog kriznog štaba.

"Pozivam Federalni krizni štab da shvati činjenicu da KS nije sam. Mi ne možemo spriječiti kretanje građana. Ne možemo spriječiti prelazak entitetske linije razgraničenja i odlazak u druge kantone. Ne možemo spriječiti mlade da idu u Istočno Sarajevo ili da idu na koncert u Kiseljak ili u Visoko ili u Mostar. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti. Kanton Sarajevo radi ono što može i nastavit će to raditi", zaključuje Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije