Goran Čerkez o navodnoj svađi sa Edinom Fortom

9
Radiosarajevo.ba
Goran Čerkez o navodnoj svađi sa Edinom Fortom
Foto: Radiosarajevo.ba / Edin Forto i Goran Čerkez

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

Ranije je danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao da je napustio sastanak zbog toga što nije bilo nikakvih konkretnih mjera i dodao je da ga je sramota onoga o čemu se govorilo danas.

Goran Čerkez član Kriznog štaba FBiH na pitanje novinara da li je došlo do određenog vida svađe sa premijerom Kantona Sarajevo Edina Forte kazao da nije bilo takve situacije.

"Nije bilo fajta sa Fortom. Ne može se epidemiološka situacija vezivati za nabavku vakcina. Naveli smo da je jako važno da se donose mjere, jer klizimo prema neželjenom scenariju", rekao je Čerkez.

On se osvrnuo i na to da li Kantona Sarajevo može nabavljati vakcine.

"Što se tiče nabavke vakcina, ja ne znam da je danas rečeno da KS ide u nabavaku. Vidite cijeli taj proces, sve se to pokrene i ponovo dođe na Federaciju. Zato smo i pozvali da svi zajedno idemo u nabavku. Federalna vlada je kazala da ne postoji nikakav problem u finansijskoj podršci", poručio je Čerkez.

Još jednom je Čerkez istaknuo da nije bilo nikakve rasprave, već da su svi diskutovali.

"Mjere koje se donose, ne mogu biti iste za cijelu FBiH, one moraju biti asimetrične u zavisnosti od epidemiolške situacije. Nema potrebe da se krijemo iza federalnog nivoa.

Mjere će se donositi, mi ćemo biti na raspolaganju svima. Apsolutno smo za svaki vid saradnje, ne smije biti politikanstva, jer je ozbiljna situacije. Ne možemo dozvoliti da je iko koristi za neke poene, jer proći će i ovo pa ćemo vidjeti ko je bio odgovoran", zaključio je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije