Krizni štab FBiH o uvođenju lockdowna: Situacija je dramatična, moramo djelovati

13
Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH o uvođenju lockdowna: Situacija je dramatična, moramo djelovati
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Novalić i Čerkez

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

Ranije je danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao da je napustio sastanak zbog toga što nije bilo nikakvih konkretnih mjera i dodao je da gaj je sramota onoga o čemu se govorilo danas.

"U martu 2021. godine oni razgovaraju o formiranju tijela za nabavku vakcine, ono što sam tamo čuo nisam mogao da vjerujem", kazao je Forto.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je nakon završenog sastanka da je današnji sastanak ličio na sjednicu Vlade FBIH, jer su bili svi faktori koji su nadležni.

"Opet imamo vanrednu situaciju, jako nam raste broj zaraženih, radi se o nekom sljedećem valu. Uglavnom danas smo raspravljali na jednom stručom nivou šta dalje. Obrađivali smo epidemiolške mjere i vakcine", rekao je Novalić.

Mirsad Kacila je istaknuo da su se uključili zbog alamrantne situacije koju imamo u glavnom gradu BiH.

"Ono što trebate da znate, je kako ćemo i šta ćemo dalje. Jer su kapaciteti kompletno puni, pacijenti leže po hodnicima. Entuzijazam kolega koji rade u bolnicama je iscprljiv, jako puno koelga je zaraženo koronom, smatram da mora postojati jedna konkretnija reakcija vlasti, kada se govori o mjerama. Neka zemlje u svijetu sa neuoporedivo manjim brojeem oboljelih imaju drastičnije mjere, ne znam koje ćemo mjere uvesti, ali moramo da djelujemo. 

Druga stvar je da smo se uključili oko nabavke vakcina. Danas 5. marta nemamo vakcinu, to je realno stanje koje ne može niko da pobije.Stvorena je prividna slika i pored napora koji su uloženi, stiče se dojam rasparčanosti ,ne zna se ko je odgovoran. Država koaj je jedina bila adekvatna i jedina trebala da uradi posao nije ga uradila. Smatram da se treba formirati jedno tijelo koje treba da reaguje odmah i da ima rezultat što je prije moguće, jer u protivnom nećemo imati vakcinu još nekoliko mjeseci", poručio je on.

Goran Čerkez je nakon sastanka iskazao zadovoljstvo ovim sastanakom.

"Čini mi se da je bila konstruktivna diskusija i ono što bih naglasio je da je danas situacija dramatična. Moramo se svi uozbiljiti, jer nastavak ovakve situacije nas vodi u scenarije koji su se dešavali u Italiji i drugim zemljama. Žao mi je što smo došli u situacije da to govorimo. Tretnutno situaciju ne možemo povezivati sa procesom vakcinacije, što se vidi i kroz situaciju u Srbiji.

Nažalost za nabavku vakcinu zakazao je jedini pravni subjekt odnosno državni nivo. Naravno nije to nikakvo opravdanje, jer ćemo zahvaljajući formiranjem ad hoc tijela, koji će sadržavati sve relevatne faktore pokušat će se pokrenuti da se vakcine nabavke kroz mehanizam nabavke federacije", poručio je Čerkez.

On ističe da oklijavanjem dovodimo se u situaciju da ne možemo uvesti nove pacijente u bolnicu.

"Ne možemo primiti više pacijenata nego što imamo resursa i kapaciteta. Situacija ispred Domova zdravlja je haotična. Situacija i u drugim kapacitetima je teška. Očigledno se radi o nedovoljnom testiranju, zahtjeval ismo da se taj segment pojača. Idemo ka dramatičnoj situaciji, mora se nešto uraditi.

Pozivamo sve građane, privredne subjekte, posbeno ugostitljestvo. Ne smije biti nikakvog slavlja za 8. mart, ne smije se dozvoliti sa ovom neodgovornošću da idemo u novi lockdown. Provođenje mjera bi moglo dati rezutlat, aali ako se provode kako su propisane. To su današnji zaključci, a ako budu realizirani možemo imati rezultat. Vžano je da kantonalne vlade imaju hrabrost da odmah reaguju, svaki dan je kašnjenje. Već imamo kašnjenje od 15-tak dana, pravi priliv pacijenata je kroz dvije nedjelje. 

Pozivamo stanovništvo da se ne okupljaju, da ne hodaju bezveze, nemojte u skupovima da širite infekciju koja ide nenormalno brzo. Imat će mo Krizi štab u ponedjeljak, vidjet ćemo koje ćemo mjere pojačati ili izmjeniti, kantoni moraju da djeluju ne mogu čekati federalni nivo", rekao je on.

Novalić se osvrnuo i na lockdown, gdje je poručio da ukoliko se ne može servisirati broj pacijenata koji dolazi ide se u uvođenje lockdowna.

"On utiče na ekonomiju, i to nam je zadnja opcija. Prije svega toga moraju kantonu reagovati. Premijer Forto je napustio ovaj sastanak prije kraja. Kanton Sarajevo ima najveći problem. Ne može FBIH pomoći da samo KS izaće iz te crvene zone, mora se vidjeti gdje je problem. Država je kazala prije 6-7 dana da ne može preko COVAX programa nabaviti vakcine, tako da su počele komapnije da nam odgovraju i priznavaju entitete. Evo jutros se je javio Pfizer. Mi smo došlo do drugog detalja, da smo formirali jedno adhoc komisiju sastavljenu od šireg spektra društvenog, koja će imati zadatak da nabavi ili predloži put za nabavku vakcina", kazao je Novalić i dodao:

"Kada smo imali lockdown bili smo jedni od najuspješnijih, dobili smo i potvrdu od WHO-a. Ali smo ekonomski propadali, sada težimo da izbjegnemo, jer teško je oporaviti ekonomiju. Ne vidimo da će kriza brzo stati, onda ćemo u ovoj godini imati veliki problem".

Goran Čerkez se osvrnuo i na uvođenje COVID pasoša, on smatra da je još uvijek rano da se o tome govori.

"Mislim da je to pitanje i ljudskih prava. Mislim da je prilično nerealno, jer u ovom trenutno je između 2-3 posto ljudi primilo obje doze vakcina, što je jako malo. Čim dobijemo prvu dozu vakcina mi smo sustigli Europu po procentima", istaknuo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije