Dr. Hadžović Džuvo pitala Krizni štab u Sarajevu: Možete li mi ovo objasniti?

9
Radiosarajevo.ba
Dr. Hadžović Džuvo pitala Krizni štab u Sarajevu: Možete li mi ovo objasniti?
PrtScr / Almira Hadžović-Džuvo

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini sve je teža. Svaki dan broj zaraženih raste, nažalost raste i broj onih koji su izgubili bitku sa COVID-om.

Najavljuje se dodatno pooštravanje mjera za borbu protiv epidemije. Pojedini se bune, drugi smatraju da drue opcije nemamo, jer još uvijek u našoj zemlji nije počela vakcinacija.

Prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo na svom Facebook profilu osvrnula se je na najave o pooštravanju mjera i na cjelokupnu epidemiološku situaciju i to kako se nadležni nose sa njom.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

"Još jednom bih ljubazno zamolila bilo kojeg člana Kriznog štaba KS da mi odgovori šta virus radi od 23h-05h ili još gore do 20h-05h , a ne radi do 23h (20h). Ako neko misli da su nam policijski sat i maske na otvorenom bile uspješne mjere prethodnih mjeseci koje su nas spasile, neka iznese prvo dokaz da se nešto u tome promijenilo i da se zbog toga broj povećao.

Niti je policijski sat ukinut, niti su na otvorenom ljudi masovno skinuli maske. Ko je nosio i dalje nosi masku, ko nije nosio do sada teško da će početi nositi. Na otvorenom, sa distancom od 1,5 m gotovo ne postoje šanse da se bolest prenese. Uvođenje mjera ili pooštravanje mora biti razumno i naučno opravdano.

Na nama je:

- da znamo sa se pojavio novi soj....zarazniji. Više je oboljelih. Šansa da se zarazite je znatno veća . Na svakom je od nas je da se pridržavamo mjera koje već znamo napamet. Manje druženja ovaj mjesec u zatvorenom prostoru. Bolnice i ambulante su pune, prepune...

Zdravstveno osoblje je umorno.

Na državi je da nam:

1. Nabavi vakcine ODMAH
2. Poveća bolničke kapacitete za srednje teške pacijente kojima treba kiseonička potpora
3. Obezbijedi oksigenoterapiju u kućnim uslovima ako nije moguće obezbijediti bolničke kapacitete u kratkom roku
NABAVITE VAKCINE, mijenjajte zakone . Nemoguće je da svi mogu a mi ne možemo. Na putu smo da uskoro postanemo nova Spinalonga Evrope (za one koji ne znaju otok u Grčkoj gdje su odvodili oboljele od lepre (guba)", napisala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije