Premijer Forto o vikend zatvaranju i narednim koracima

14
Radiosarajevo.ba
Premijer Forto o vikend zatvaranju i narednim koracima
PrtScr / Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za televiziju N1 kazao je kako je situacija u Kantonu Sarajevu loša i da se mora prekinuti lanaz zaraze, što je jedino moguće smanjenjem kretanja te da su zbog toga odlučili na zatvaranje tokom vikenda.

“Ovaj vikend je samo pokušaj da zaustavimo širenje bez dužeg zatvaranja. Ako bude potrebe ići ćemo u duže zatvaranje”, rekao je Forto.

On je istaknuo da su s udruženjima koji su protestovali ispred zgrade Vlade KS imali niz sastanaka i dodao je da su znali da bi moglo doći do mjere zatvaranja, ali i da spremaju paket u slučaju zatvaranja.

Zašto su se odlučili doći pred zgradu Vlade morate pitati njih”, kazao je.

Forto je kazao da sa Kriznim štabom FBiH nisu u kontaktu ali da poštuju i primjenjuju sve preporuke u narede u KS.

“U skladu sa epidemiološkom slikom u KS smo pooštrili mjere. Volio bih da više i bolje rade svoj posao. Federalni nivo je najgori nivo vlasti koji je ova država imala ikada. Ne radi ni Vijeće ministara, ali to je politička posljedica. Moja osnovna zamjerka je ta što Ministarstvo civilnih poslova nije pregovaralo za vakcine kako bi imali plan i započeli masovnu imunizaciju”, rekao je Forto.

Kazao je i to kako kantoni ne mogu štampati novac već da su za to zaduženi Vijeće ministara i entitetske vlade koji to raspoređuju prema kantonima kako bi se moglo pomoći porodicama, malim preduzećima i svima onima koji budu pogođeni mjerama.

“Ovo je skandalozno kako rade, ali nema veze, mi ćemo se pobrinuti za svoje građane”, poručio je.

Za online nastavu je rekao da je uvedena jer je povećan broj zaraze kod djece, a s obzirom da se “britanski soj” brže širi i razvija tešku klinički sliku u roku od pet dana, pritisak na zdravstveni sistem je veliki te je cilj bio smanjiti taj pritisak.

Naš zdravstveni sistem je na granici pucanja. Bitno je da zajedno prekinemo lanac širenja zaraze i zaustavimo pritisak na zdravstveni sistem i zajedno izađemo iz ovoga”, zaključio je Forto u razgovoru za televiziju N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije