Premijer Forto najavio intenzivno čišćenje Sarajeva

8
Radiosarajevo.ba
Premijer Forto najavio intenzivno čišćenje Sarajeva
Vlada KS / Premijer Forto sa predstavnicima KJKP Rad

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je danas sastanak s upravom KJKP Rad tokom kojeg je dogovoreno da će se intenzivirati aktivnosti na čišćenju grada.

Kako je kazao Forto, radit će se na rješavanju problema s kojima se uprava ovog preduzeća susrela.

"Neki od tih problema su nepostojanje mehanizacije za uklanjanje određenih vrsta kontejnera koje su općine kupovale bez konsultacija s KJKP Rad. To su oni zvonasti kontejneri za koje se najviše fotografija s gomilama smeća i pojavljuje", naveo je Forto.

S obzirom na to da je takva vrsta kontejnera kupovana bez informisanja preduzeća Rad, to je izazvalo dodatne probleme pa tako oni ne raspolažu vozilima koja ih trebaju čistiti.

"Nabavit ćemo to vozilo i obratit ćemo se općinama da nam u tome pomognu. Neki od drugih problema su također činjenica da smo zatekli 41 neregistrovano vozilo i upravo sada se rješava pitanje dodatne mehanizacije. Gomila problema je nastala neradom prethodne uprave, ali s obzirom na to da više nemamo luksuz da se pravdamo time, mi smo sada pokrenuli niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakvog građani i zaslužuju", poručio je Forto.

Ministar Enver Hadžiahmetović rekao je da će Uprava JKP Rad u narednim danima napraviti specifikaciju svih nedostajućih sredstava i vozila. Za ove namjene Vlada KS odobrila je 1,6 miliona KM.

"Razgovarali smo i o ljudskim resursima u preduzeću i u tom smislu Ministarstvo je dalo saglasnost za upošljavanje nova 73 radnika, od čega će njih više od 40 direktno raditi na održavanju čistoće", rekao je ministar Hadžiahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije