Kakva je situacija u Sarajevu: Građani prijavljuju nepropisno odloženo smeće...

4
L.S.
Kakva je situacija u Sarajevu: Građani prijavljuju nepropisno odloženo smeće...
Radiosarajevo.ba / Klupa na autobuskom stajalištu Šip

Koliko brinemo, poštujemo i čuvamo svoj grad, najbolji je pokazatelj okolina. Nerijetko dok šetamo ulicama uočimo nepropisno odložene otpadke koji su često čak u neposrednoj blizini kanti za smeće. 

Kao poticaj svima pokrenuta je velika akcija čišćenja u Kantonu Sarajevu koja će trajati do kraja juna. Kakva je situacija u našem gradu, da li građani prijavljuju nelegalno odložen odpad, deponije smeća na zelenim površinama, ali i da li se sami uključuju u akciju čišćenja pitali smo Aldijanu Hamza, portparol KJKP Park i Mirzu Ramića, portparol KJKP Rad. 

"Akcija čišćenja odvija se po dogovorenom planu. Nažalost svakodnevno imamo prijave građana o nelegalno odloženom odpadu, gdje naši timovi ljudi u roku 24 sata izlaze na teren i rješavaju problem. Jučer smo tako imali situaciju kod A transferzale - kružni tok prema aerodromu gdje je otpad odložen nelegalno", ističe Ramić za Radiosarajevo.ba i naglašava kako posljednjih dana imaju intervencije na području Grbavice, Velešića, općine Stari Grad ali i Koševskog brda.

Klupa na autobuskom stajalištu Šip - undefined

Radiosarajevo.ba: Klupa na autobuskom stajalištu Šip

Pojašnjava kako svakodnevno obavljaju mašinska pranja i čišćenja ulica i kontejnera. No. u toku noći sa 7. na 8. maj zbog pada temperature i mogućnosti stvaranja poledice, ulice grada nisu oprane

Prikupljanje otpada se vrši po usvojenom Programu, a koji je rađen uzimajući u obzir saobraćajnu infrastrukturu, urbanistička rješenja naselja, pokrivenost posudama za odlaganje otpada i savremeno rješavanje problema upravljanja otpadom.

Zanimljiv je podatak da se otpad odlaže u 9.928 kontejnera, 32 podzemna kontejnera, 54 nadzemne posude tzv. zvona, u plastičnim kesama u područjima gdje tehnički ne postoje uslovi za kontejnere 1100 l, kao i u kantama: 5.000 kanti 120l i 3.000 kanti 240l.

Radnici na terenu - undefined

Foto: Facebook: Radnici na terenu

Ramić je naglasio da u narednom periodu u KS stiže 500 novih kontejnera zahvaljujući kojim će se zamijeniti svi oni koji su oštećeni uslijed namjernog vandalizma pojedinaca ali i izazvanih požara. 

"Naša planirana dinamika rada u okviru akcije čišćenja odvija se brže od planiranog, do sada je očišćeno 70 posto površine. Ono što posebno raduje što se naši građani samoincijativno javljaju, pridružuju akciji ali i prijavljuju ilegalno odloženo smeće", ističe za Radiosarajevo.ba Aldijana Hamza, portparol KJKP Park.

Ističe kako i pored ove akcije, radnici rade mnogo na održavanju čistoće grada.

Stanovnici Trga Sarajevske olimpijade i ulice Nerkeza Smailagića na Dobrinji od petka imaju i kvalitetnije osvijetljene saobraćajnice, pješačke staze i prolaze, jer su ekipe preduzeća Park odrezale grane stabala i lisnu masu koji su zaklanjali svjetiljke.

Održavanje - undefined

Foto: Facebook: Održavanje

Na isti način prošle sedmice ekipa Parka realizirala je akciju i u Bolničkoj ulici u Centru gdje su odrezane krošnje stabala kestena. Iste aktivnosti preduzeće Park u saradnji sa resornim Ministarstvom nastavlja i u narednom periodu.

I ovim putem apelujemo na sve građane da smeće odlažu propisno, na mjesta predviđena za odlaganje otpada. Također, ukoliko boravite u prirodi nemojte ostavljati odpadke iza sebe, pokupite smeće ukoliko isto uočite u svojoj neposrednoj blizini. 

Budimo jedni drugima primjer i podstičemo na bolje, ljepše i zdravije okruženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije