Sve opasnosti koje treba izbjeći prilikom proljetnog čišćenja

0
Radiosarajevo.ba
Sve opasnosti koje treba izbjeći prilikom proljetnog čišćenja
Foto: Pixabay / Ilustracija

S dolaskom proljeća mnogi se okreću uljepšavanju svog doma, ali pri tome valja pripaziti i na vlastitu sigurnost.

Posebno budite oprezni s ljestvama i kemikalijama.

1. Nesigurne ljestve

Svake godine u Sjedinjenim Državama oko 164.000 ozljeda povezano je na neki način s ljestvama, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Tokom proljetnog čišćenja pazite na svoju sigurnost. Prije postavljanja, osigurajte da su ljestve na ravnoj površini. Također je dobro i da vam ih netko pridrži.

2. Miješanje hemikalija

Miješanje nekih hemikalija može biti opasno. Opasna reakcija, na primjer, može se dogoditi ako se izbjeljivač pomiješa s octom, amonijakom ili etilnim alkoholom.

3. Korištenje prljavih alata za čišćenje

Čisti alati su neophodni za čišćenje, stoga je važno da se spužve, četke i krpe operu ili očiste prije početka. U suprotnom, prljava spužva može širiti bakterije, a ne uklanjati ih.

4. Čišćenje bez zaštitne opreme

Mnogi proizvodi za čišćenje sadrže jake kemikalije koje ne bi smjele doći u kontakt s kožom. Međutim, čak i ako koristite domaće ili prirodne proizvode, dobro je nositi zaštitne rukavice kako biste izbjegli isušivanje ruku. Također se preporučuje koristiti i zaštitnu masku.

5. Pohranjivanje proizvoda za čišćenje na neprikladnim mjestima

Hemijska sredstva za čišćenje držite izvan dohvata djece ili ljubimaca, u garaži ili na gornjoj polici kako biste izbjegli moguće nesreće.

6. Nepravilno odlaganje proizvoda za čišćenje

Obavezno provjerite naljepnice na proizvodima o detaljima kako ih treba zbrinuti. Mnoge maramice za čišćenje, na primjer, mogu uzrokovati začepljenje ako ih bacite u WC školjku. Neki proizvodi za čišćenje mogu se smatrati opasnim otpadom i ne bi ih trebalo odlagati u smeće.

7. Nepravilna ventilacija

Iako je najbolje koristiti najprirodnija sredstva za čišćenje, neki poslovi zahtijevaju ozbiljnije kemikalije. Otvaranje prozora pomaže kod prozračivanja doma, ali pravilna ventilacija sprječava i udisanje opasnih hemijskih proizvoda za čišćenje. Držite prozore što je više moguće otvorenima tokom čišćenja i koristite ventilatore kako biste još više povećali ventilaciju, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije