Akcija čišćenja mezarja/grobalja šehida i poginulih boraca i spomen obilježja

0
Radiosarajevo.ba
Akcija čišćenja mezarja/grobalja šehida i poginulih boraca i spomen obilježja
Foto: Fond Memorijala KS / Akcija čišćenja

U koordinaciji Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, 17. aprila 2021.godine počela je zajednička velika akcija proljetnog čišćenja Kantona Sarajevo.

JU Fond Memorijala KS u sklopu svojih redovnih aktivnosti čišćenja i uređenja mezarja/grobalja šehida i poginulih boraca, te memorijalnih centara, turističkih potencijala i ostalih objekata i lokaliteta kojima upravlja, svakako će pojačati navedene aktivnosti kako bi bio prepoznat kao relevantan i reprezentativan faktor unutar spomenute velike akcije Ministarstva.

Akcija će trajati dva mjeseca, a za inicijalne radove radnici Fond Memorijala su počeli sa uređenjem Memorijalnog centra Kovači. Prvo očišćeno spomen obilježje šehidima i civilnim žrtvama rata je ono na Vratniku, nakon čega se krenulo sa uređenjem prostora i oko same Žute tabije, ŠSM Kovači, starih osmanskih mezarja i prostora amfiteatra Memorijalnog centra Kovači.

Ručno je očišćeno svo smeće, suho i plastično cvijeće sa mezarova, iskrčen prostor iza Žute tabije čime je spriječeno stvaranje divlje deponije smeća, zatim su očišćene prilazne staze, stepenice, rampe i platoi. Pokošene su tribine amfiteatra sa auditorijumom, i već su započeti radovi na košenju trave i u samom mezarju.

Nakon uređenja dijela stare jezgre Opštine Stari Grad, koja je prepoznata kao posebno bitna obzirom da predstavlja svojevrsnu avangardu kako turističe ponude Sarajeva, tako i zbog frekvensnosti kretanja građanja na tim lokalitetima, akcija će sistematski biti nastavljena i na mezarjima i spomen obilježjima koja Fond redovno održava u svim drugim opštinama Kantona Sarajevo, ali i šire.

“Za period od 19.-23. aprila planirano je da se čiste i uređuju mezarja na području opštine Stari Grad Sarajevo i to:

ŠSM Kovači i stara osmanska mezarja na lokalitetu naselja Kovači, mezarje kod Lubine džamije, Toka Džeka, Mahmutovac, Nalina, mezarje kod džamije Sulejman Hitri i spomen obilježja na Vratniku i Borijama.

Ovom prilikom JU Fond Memorijala KS se takođe pridružuje pozivu Ministarstva, te moli građane da se priključe akciji i daju svoj doprinos u čišćenju Kantona Sarajevo kako bi naša mezarja, spomen obilježja, ali i okoliš općenito, izgledli čisto i uredno", kazala je Fedina Ljubunčić, pomoćnica direktora za poslove izgradnje Memorijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije