Moratorij doveo u pitanje prevoz u Sarajevu, grijanje, vodu, čišćenje snijega...

0
Radiosarajevo.ba
Moratorij doveo u pitanje prevoz u Sarajevu, grijanje, vodu, čišćenje snijega...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S press konferencije Sindikata komunalne privrede

Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo, kojim se uvodi moratorij na zapošljavanje u kantonalnim ustanovama i institucijama, doveo je u pitanje redovno pružanje usluga građanima i opstanak komunalnih preduzeća.

Na ovo su danas ukazali predstavnici Sindikata komunalne privrede FBiH i KS, nakon sastanka održanog s predstavnicima direktora komunalnih firmi, reosrnih ministara i premijera KS Marija Nenadića.

Sastanku nije prisustvovao niko iz Skupštine KS, zbog čega su sindikalci bili ogorčeni.

Ramiz Gušo, predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede KS, kazao je da su od moratorija na zapošljavanje, koji je usvojen 28. septembra, izuzete škole, zdravstvene ustanove i policija, ali ne i komunalna preduzeća.

Nadalje je pojasnio da komunalna preduzeća imaju veliki broj radnika zaposlenih na određeno, i to onih koji su zapravo proizvodni radnici, NK i KV profila koji su godinama tu, a moratorij ne dozvoljava da tim ljudima bude produžen ugovor.

Dodao je da ne traže nova zapošljavanja, već samo ostanak istog broja radnika.

"Zbog moratorija će do kraja godine bez posla ostati 10 posto radnika komunalnih preduzeća. To je između 450 i 500 ljudi, kojima se ne može produžiti ugovor. To će se odraziti na kvalitet pružanja usluga", rekao je Gušo.

Rasim Ljucević, predsjednik Upravnog odbora ovog sindikata, naveo je kao primjer da je od 450 vozača GRAS-a, njih 150 zaposleno na određeno, a u KJKP Vodovod i kanalizacija je riječ o 70 ljudi koji do do kraja godine ostaju bez posla, a već juče ih je bez posla ostalo 18, i to onih koji rade direktno na održavanju vodovodne mreže.

Kazao je da je problem i što se sada ne mogu izabrati nadzorni odbori bez kojih se, na primjer, ne mogu registrovati vozila, između ostalog i ona koja trebaju raditi na zimskom održavanju cesta.

"Gospoda koja su izglasala zaključak o moratoriju vjerovatno nikada nisu došla u neko komunalno preduzeće niti prošetala ulicama grada. Ugrozili su Kanton Sarajevo po pitanju vode, prevoza, odvoza smeća, grijanja", rekao je Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH.

Sindikat je donio zaključke kojim traži da Skupština KS hitno stavi van snage zaključak o moratoriju ili iz moratorija izuzme komunalna preduzeća.

U protivnom, upozorili su, slijedi štrajk.

"Zaključkom Skupštine se blokira rad većine uprava jer bez nadzornih odbora nije moguće obavljati tekuće poslove", navode iz sindikata.

Zaključkom je sindikat upozorio da će bez posla ostati deset posto radnika, da se u pitanje dovodi redovnost pružanja usluga, a pozvali su na odgovornost one koji su glasali za moratorij, odnosno da odgovaraju za štete koje su nastale i koje će nastati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije