Predstavnici Evropske unije uručili Bevandi demarš u vezi s glasanjem BiH u EBRD-u

1
Radiosarajevo.ba
Predstavnici Evropske unije uručili Bevandi demarš u vezi s glasanjem BiH u EBRD-u
Foto: Vijeće ministara BiH / Vijeće ministara, arhiv

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, uz prisustvo predstavnika osam ambasada država Evropske unije, uručio je danas zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"S obzirom na to da je ministar Bevanda guverner BiH u EBRD-u, ambasadori EU su istakli da 1. aprila ističe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju. Kako je istaknuto tokom sastanka rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države", saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Tokom razgovora o ovim temama Bevanda je upoznao učesnike da ga je za guvernera u EBRD-u imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Bevanda je naglasio da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja budžeta za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu finansija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna.

U saopštenju se navodi da je na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem opštih izbora ove godine, Bevanda odgovorio da su zakonske procedure jasne te da ministarstvo ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uslovi, a jedan od glavnih je usvajanje budžeta za ovu godinu.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Italije Marco Di Ruzza, Poljske Jarosław Lindenberg, Španije Maria Teresa Lizaranzu, Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konsultant u ambasadi Češke Ondrej Picka, zamjenica ambasadorice Njemačke Petra Sabine Kochendorfer, zamjenica ambasadorice Holandije Mina Noor i zamjenik šefa misije, prvi sekretar u ambasadi Švedske u BiH John Skoglund.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije