Sattler i Scanlan obišli završenu rekonstrukciju platoa JP 'Luka Brčko'

0
Radiosarajevo.ba
Sattler i Scanlan obišli završenu rekonstrukciju platoa JP 'Luka Brčko'
Foto: TW Johann Sattler / Sattler, Kadrić i Scanlan u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u utorak je zajedno sa svojim suradnicima, predstavnicima zakonodavne vlasti Distrikta, ambasadorom John Sattlerom, šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom i Michaelom Scanlanom, prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko obišao JP "Luka Brčko" u povodu završene rekonstrukcije platoa.

Direktor JP "Luka Brčko" Perica Josić kazao je kako slike koje danas idu iz Distrikta šalju jasnu poruku svima da je ovo poduzeće i Brčko distrikt BiH spreman za nove investicije i nove projekte.

"Radovi su počeli prije šest mjeseci i završeni su u roku i u okviru ugovorene cijene od 1.770.000 maraka. Mislim da je to ogroman uspjeh i da je ovo veliki dan za 'Luku Brčko' i završetak platoa. Hvala Europskoj banci koja je odobrila kredit i koja je prepoznala Distrikt kao strateški interes, ali i BiH", istaknuo je Josić.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

On se zahvalio i Europskoj komisiji koja je odobrila grant, bespovratna sredstva od tri miliona eura te supervizoru za Distrikt koji je, dodao je, iznimno doprinio realizaciji tog projekta.

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik John Sattler kazao je da je Europska unija (EU) uz narod BiH i da ulaže mnogo u BiH i Distrikt.

"U ovom trenutku imamo 18 projekata koji su gotovo vrijedni milijardu eura. Te investicije znače otvaranje novih radnih mjesta za narod koji živi na ovim prostorima što istovremeno znači i napredak. Završen je prvi dio projekta u 'Luci Brčko' gdje je ukupna investicija 10 miliona eura. Ovaj projekat će učiniti Brčko gradom koji će imati adekvatnu vodenu infrastrukturu. Pored naše posvećenosti obnovi infrastrukture mi ulažemo i u sektor sigurnosti", naveo je Sattler.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan čestitao je svima Dan Distrikta i Međunarodni dan žena i kazao da danas Brčko pokazuje da nije samo primjer suživota i uzajamnog poštovanja, nego i primjer jednog zajedničkog prosperiteta.

"Luka je sada činjenica i preostala su još dva koraka koja je potrebno završiti za njenu modernizaciju. Rekonstrukcija mosta je nešto na čemu se radi, autoceste postaju realnost i poduzima se sve kako bi Brčko zaista postalo multimodalno transportno čvorište u ovom dijelu regije. Investicije su već prisutne što znači otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, zapošljavanje ljudi koji žele ovdje da rade i grade budućnost", poručio je Scanlan.

Projekt je financirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 20 milijuna maraka, 14 milijuna maraka kreditnih sredstava i šest miliona maraka granta nepovratnih sredstava od Europske unije, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije