Predsjedništvo BiH: Svečani prijem povodom Dana državnosti

E. Halimić
Predsjedništvo BiH: Svečani prijem povodom Dana državnosti
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Prijem u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti
U Predsjedništvu BiH večeras je održan Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH.

Brojne goste u svečanom salonu dočekali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Na svečanosti nije bilo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - Milorada Dodika, koji je danas bio u posjeti Novom Sadu, kao ni bivšeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da mu je posebno zadovoljstvo pozdraviti sve goste povodom Dana državnosti BiH, dana kad je obnovljena hiljadugodišnja državnost BiH.

"Ova mala, ali ponosna država pokazala da promovira tolerantnost na svim dijelovima. Različitost predstavlja najveće bogatstvo BiH" istakao je Komšić.

Dodao je da su svi antifašisti u BiH bili dio svjetskog antifašističkog pokreta.

"Antifašisti su pokazali kako se mogu objediniti različitosti u BiH. Pokazali su nam da možemo zajedno, a ne jedni pored drugih. Iz tih razloga smo ovdje danas zajedno, a ne jedni pored drugih, kao što nam to neki sugeriraju", istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima danas se treba sjetiti i Dana nezavisnosti, jer su ti dani vrlo bitni za našu državu.

"Na ravnopravnosti građana imamo obavezu raditi. Posebno u doba Dejtonske BiH, danas je važno biti snaga integracije društva. Dejton se često koristi da nam se ukaže da mi trebamo živjeti jedni pored drugog, a ne zajedno. BiH je bila i bit će zemlja integracije, zemlja njenih građana" , naglasio je Komšić, dodajući da je paradoksalno da se na ZAVNOBiH danas pozivaju zagovornici etničkog sistema glasanja.

"U historijskom smislu Deklaracija o pravima BiH je trasirala put ka građanskom društvu i građanskoj državi. Bez nje ne bi bio moguć 1. mart, kao i ni priključenje Europskoj uniji", kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je istakao da zato nikad ne smijemo zaboraviti zasijedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu i Sanskom Mostu.

"Obnova državnosti nije bila slučajna. Građanska i evropska budućnost BiH je proces, ali u isto vrijeme historijska neophodnost", poručio je Komšić, poželivši građanima i građanima BiH sretan Dan državnosti BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ovim povodom istakao je da Dan državnosti jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

"Mnogi patrioti položili su svoje živote na bedeme BiH, ujedinjenene i multietničke države. Dejtonskim sporazumom zaustavljen je rat, to nije bio pravedan mir kao što je to tad rekao Alija Izetbegović. Pred nama je još puno posla, prije svega popravljanje životnog standarda. Naročito mladih kako bi zaustavili njihov odlazak iz BiH" kazao je Džaferović.

Dodao je da postoje brojna područja u BiH gdje se povratnicima uskraćuju osnovna prava.

"Svjedočimo oživljenju retrogradnih politika koje su najveća opasnost za našu državu. Zbog toga je vrijeme da iznova zbijemo redove i da pokažemo da ima više onih koji će čuvati ovu državu. U to ime svim građanima BiH čestitam Dan državnosti BiH. Živjela Bosna i Hercegovina", zaključio je Džaferović.

Prisutni su i brojni predstavnici političkih stranaka, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kao i sadašnji Abdulah Skaka.

Tu su i članovi diplomatskog kora - Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann, ambasador Rusije Petar Ivancov, ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer, novi ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field, ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Među mnogobrojnim zvanicmama bio je i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, direktor Misije USAID-a u BiH Peter Daffy, kao i Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton., ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.

Među gostima su, između ostalih, predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, zatim Mirko Pejanović, Milan Dunović, Ibrahim Hadžibajrić (NBL), predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i lder SBB-a Fahrudin Radončić, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.  

Na svečanosti su i sportisti - atletičar Amel Tuka i bivši košarkaš i predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije