Predsjedništvo BiH naložilo: Bez odlaganja dostaviti nacrt budžeta BiH

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH naložilo: Bez odlaganja dostaviti nacrt budžeta BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je danas zaključak kojim Vijeće ministara obavezuju da bez odlaganja dostavi Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, nakon što nisu ispoštovali krajnji rok koji je istekao 31. maja.

Kazao je ovo Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sjednice.

"Čim se nacrt dostavi u Predsjedništvo, po hitnoj proceduri će biti pretvoren u prijedlog zakona te upućen u parlamentarnu proceduru. Zahtijevamo da se to uradi odmah", istakao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je i da su danas trebali razmatrati i izvještaje Vijeća ministara BiH u vezi s rješavanjem migrantske krize i realizaciji dosad usvojenih zaključaka Predsjedništva BiH. No, o tome će kasnije s obzirom da će Vijeće ministara BiH sutra usvojiti inovirani plan i program o rješavanju migrantske krize koji će biti dostavljen Predsjedništvu.

"Za migrantsku krizu u BiH su nadležni svi, a najveći teret je na Vijeću ministara BiH kao operativnom tijelu. Predsjedništvo BiH se zbog značaja same teme nekoliko puta u toku prošle i ove godine uključivalo u taj proces i usvajalo određene zaključke", podsjetio je Džaferović.

On je iznio stav da migranti koji borave u našoj zemlji trebaju biti raspoređeni po cijeloj BiH te da svi trebaju snositi teret migranske krize, a ne samo pojedini kantoni u FBiH.

Također, Predsjedništvo je na sjednici razmatralo brojna pitanja koja se odnose na međunarodne aktivnosti i zaključivanje međunarodnih sporazuma, te je data saglasnost za zaključivanje brojnih međunarodnih sporazuma te ratifikaciju svih sporazuma koji su do sada prošli proceduru Parlamentarne skupštine BiH.

Donesena je i odluka da Predsjedništvo BiH učestvuje na obilježavanju 10. godišnjice Procesa Brdo-Brijuni krajem mjeseca u Ljubljani, gdje je najavljen dolazak predsjednika svih država zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije