BiH / Radončić oštro o Konakoviću: Puzzla političar je planetarna neznalica

04. 06. 2020. u 12:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 95

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić reagovao je na izjave predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

"Gledam N1, gdje je lokalni opozicionar i neuspješni premijer, izjavio da je Radončić napravio strašnu grešku, jer je svojom ostavkom tobože omogućio da Bošnjaci imaju samo 1,5 ministra i time stvorio tobožnju dominaciju Srba i Hrvata u Vijeću ministara BiH. Opet je u pitanju planetarno neznanje čovjeka koji je očigledno skromno kapacitiran za lokalni nivo političkih utakmica. Samo me čudi da ga novinar nije korigirao, jer na ovoj televiziji nastoje da njeguju polemičko i kompetentno viđenje intervjua", objavio je Radončić na društvenim mrežama.

Pojasnio je da SDA može već danas predložiti Bošnjaka za ministra sigurnosti BiH.

"Vjerujem da će SDA brzo dati novo i pravo ime za tu poziciju. Nakon toga, imenovanje ide brzo i iz izjava HDZ-a i SNSD-a se vidi da tu neće biti problema i da oni ne ulaze u to ko će biti kandidat SDA. Drugo, ništa se kao tačka dnevnog reda ne može pojaviti na sjednici Vijeća ministara BiH (a da na kraju prođe), dok to na Kolegiju predsjedavajućeg, prethodno ne odobri dopredjednica, gospođa Bisera Turković. Dodatno, i na samoj sjednici je neophodan njen glas, a da se ne govori da je tu i uvaženi ministar odbrane Sifet Podžić", isatakao je lider SBB-a.

Dodao je da, ilustracije radi, na Vijeću ministara BiH, već nekoliko sjednica, Turković, kao dopredsjednica, glatko skida sa dnevnog reda tačke, koje predlaže ministar pravde iz HDZ-a.

" Naravno, ima još puno mehanizama i procedura odlučivanja u Vijeću ministara BiH. To za sva tri naroda omogućava apsolutnu zaštitu. Znači, Bošnjaci i BiH su i sada apsolutno ravnopravni na državnom nivou. Igranje puzzli usred pandemije i bavljenje ozbiljnom politikom, očigledno u ovom slučaju nikako ne ide zajedno. Također, veli on, da sam ostavkom uplašio strane investitore. Pa što ih, nesposobnjaković, nije doveo dok je osam godina vladao Kantonom Sarajevo. Tu mu sigurno nije smetati Radončićeva ostavka od prije dva dana", zaključio je Radončić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA