Bevanda: Posljedice pandemije su velike, predstoji nam težak period oporavka

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Posljedice pandemije su velike, predstoji nam težak period oporavka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Vjekoslav Bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda dao je intervjuu za Radiosarajevo.ba. U otvorenom razgovoru Bevanda govori o usvajanju  odluke o rasporedu sredstava MMF-a, te odgovara na pitanje o pritiscima međunarodne zajednice.

Također, osvrće se na prioritete rada državne vlade, te iznosi svoj stav o održavanju lokalnih izbora i šta ih eventualno može ugroziti, o aferama koje potresaju našu zemlju, o popunjavanju Vijeća ministara BiH...

Razgovarao: Faruk Vele

Radiosarajevo.ba: Ministre Bevanda, prošle sedmice jednoglasno je usvojena odluka o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Šta će ona, po Vama, donijeti i da li se ovim stvaraju uvjeti za stabilniji rad Vijeća ministara, odnosno državne vlasti? 

BEVANDA: Sredstva MMF-a koja su u okviru  RFI dodijeljena Bosni i Hercegovini nisu namijenjena za državni nivo, točnije Vijeće ministara nije dobilo niti fening i na taj način i nemaju utjecaja na naš rad i projekte za koje smo mi nadležni. Vidjeli ste da je novac raspoređen između RS i Federacije BiH, sa njenih 10 županija, te je izdvojeno jedan posto za Brčko distrikt.

Šta može ugroziti izbore?

Radiosarajevo.ba: Jasno, mislimo više u smislu budućeg nesmetanog rada državne vlade. Šta će biti prioriteti u narednom periodu?

BEVANDA: Poznato je da smo u završnoj fazi izrade proračuna za ovu godinu jer je bilo nužno da mijenjamo strukturu zbog pandemije COVID-19. Tako da je teško imati neke velike planove dok nismo usvojili proračun i kada smo imali vanrednu situaciju u vrijeme njegova kreiranja i usvajanja.

Koliko vidim stanje s pandemijom je vrlo neizvjesno u cijelom svijetu i mi se moramo skoncentrirati na te pokazatelje kako bismo odgovorili adekvatno na taj veliki zdravstveni izazov koji je nepoznanica svima. Očekujem da će entiteti i županije na  najbolji način uložiti novac od MMF-a s kojim je toliko bilo problema, i to nakon što je odobren što je sigurno nezapamćeno u praksi MMF-a.

Radiosarajevo.ba: Da li su tačne informacije da je bilo pritisaka međunarodne zajednice na Vas kako bi ova odluka bila usvojena? Ako je, tačno, od koga?

BEVANDA: Nisam ja shvatio da je međunarodna zajednica vršila pritisak na mene nego su neki ambasadori i predstavnici međunarodnih institucija izlazili sa priopćenjima i pozivima da se novac MMF-a što prije rasporedi. Više su domaći akteri uticali da se stvara dojam da ja nešto kočim i da se vrši pritisak na mene u cFIPAjelokupnoj javnosti.

Meni to nije ništa novo jer se političke tenzije dižu čim je u pitanu usvajanje proračuna, dodjela sredstava iz proračuna ili iz međunarodnih projekata, pa čak i kod raspodjele koja se bazira na zakonu i jasno je propisana. Imali smo situaciju u UO Uprave za neizravno/indirektno oporezivanje (UNO/UIO) da ja svaki put glasam za poravnanje među entitetima i za koeficijente za raspodjelu s jedinstvenog računa, a konstantno se meni ispostavlja račun što to nije usvojeno. Navikao sam na to.

Vjekoslav Bevanda - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Vjekoslav Bevanda

Radiosarajevo.ba: Evo pomenuli ste budžet, dokle se stvarno došlo u izradi budžeta institucija BiH za 2020. godinu i kada će on biti usvojen?

BEVANDA: Kao što sam maloprije rekao on je u završnoj fazi i radi se o tehničkim pitanjima, točnije tehničkim korekcijama jer smo, da kažem slikovito, morali da razvalimo već završen Nacrt proračuna i da skidamo sa određenih staki i prebacujemo na druge. U svemu tome treba se konsultirati s proračunskim korisnicima jer nije tek tako skinuti nekome milion ili više i reći da nastave raditi po planu. Uglavnom uskoro će proračun biti u Vijeću miistara. 

Radiosarajevo.ba: Komentiralo se u javnosti i da bi, ukoliko izostane skoro donošenje budžeta, moglo biti ugroženo održavanje izbora, koliko je to realan scenarij?

BEVANDA: Više bih se zabrinuo da li će izbore ugroziti nelegaln izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) nego novac za njihovo održavanje. Posebno jer je riječ o lokalnim izborima i trošak je duplo manji nego za opće izbore, ali neko namjerno taj financijski aspekt problema gura u prvi plan jer tako se skreće pozornost sa suštine. Sve nas to više uvodi u stanja nepovjerenja i dalju neizvjesnost što nije dobro.

O aferama koje potresaju BiH

Radiosarajevo.ba: Da li su pravljene odgovarajuće analize na nivou Ministarstva u kakvom smo stanju poslije izbijanja pandemije, odnoso kako stojimo na polju ekonomskog oporavka zemlje? Kako bi uopće mogao teći taj proces?

BEVANDA: Zbog ustavnih nadležnosti Ministarstvo financija i trezora BiH nema mnogo uticaja na te teme o kojima govorite. Imamo Direkciju za ekonomsko planiranje, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, FIPA-u i niz drugih institucija koje se bave tim planovima i procjenama.

Kao ekonomista i neko ko je dugo u javnim financijama, mogu ocijeniti da postoje značajne ekonomske posljedice, nažalost, negativne i koje ne dolaze u dobrom trenutku. Sve ovo podrazumijeva da će na entitetskim vladama, ali i županijskim biti težak teret oporavka i da su nužni ozbiljni programi podrške gospodarstvenicima i proizvođačima. 

Srećom imamo niz projekta međunarodnih institucija što kroz grantove što kroz kredite i treba pametno iskoristiti tu pomoć. Nadam se da ćemo izvući pouke i iz ovih teških vremena i iz nekih situacija koje smo pratili poslednjih mjeseci. 

Vjekoslav Bevanda - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Vjekoslav Bevanda

Radiosarajevo.ba: Pandemiju su obilježile razne afere. Najviše se govori o aferi Respiratori, ali to nije jedina afera. Da li očekujete da se postupanje institucija u pogledu ovih afera, pa eventualne sumnje u pogledu raspodjele pomoci, istraže na nivou cijele BiH?

BEVANDA: Ja uvijek očekujem zakonit rad, sukladno procedurama i sve institucije treba da rade svoj posao sukladno nadležnostima. To je moj princip i u normalnim okolnostima i u vanrednim kakav je bio slučaj tijekom pandemije. Na tome sam insistirao i kod donošenja hitnih odluka u Vijeću ministara dok smo imali vanredne okolnosti, a to činim i kada su redovite aktivnosti u pitanju.

Radiosarajevo.ba: Predsjedavajući VMBiH Zoran Tegeltija nedavno se zahvalio Evropskoj komisiji za planiranje pomoći BiH za saniranje posljedica virusa korona, šta od toga možemo očekivati? Vi ste pozdravili inicijativu za održavanje vanrednog samita nakon proglašenja pandemije Covida-19 i posljedica koje je ova bolest donijela.

BEVANDA: Ovo su situacije kada ni mnogo jače ekonomije ne mogu same i pomoć EU svakako je dobro došla i ona nije neznatna, ali tu postoje određeni uvjeti koje ćemo morati ispuniti. Trenutačno smo u fazi priprema i pregovora, bit će nužno potpisati memorandume i određene sporazume kako bismo ispunili uvjete za tu financijsku potporu.

Radončić je mogao dati značajan doprinos

Radiosarajevo.ba: Ministar sigurnosti BiH Farhudin Radončić podnio je ostavku. Vi ste pozdravili njegov rad. Kada možemo očekivati popunjavanje Vijeća ministara BiH? 

BEVANDA: To je pitanje za SDA jer to mjesto je u političkim dogovorima pripalo bošnjački partijama. Vidim da su neka imena već u opticaju u medijima, ali ne bih ništa komentirao u vezi s tim. Tko god bude došao poštovat ću ga kao kolegu i surađivat ću. Još jednom ću ponoviti da mi je žao što je gospodin Radončić dao ostavku i mislim da je mogao dati značajan doprinos radu ovom sazivu Vijeća ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije