Predmet Delimustafić i ostali: Kako je krimi-grupa preprodavala stanove mrtvih?

8
Radiosarajevo.ba
Predmet Delimustafić i ostali: Kako je krimi-grupa preprodavala stanove mrtvih?
Foto: Anadolija / Alija Delimustafić

U sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno je čitanje optužnice protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.

Tužilac Mladen Jovičić nastavio je s čitanjem optužnice, nakon što je prošle sedmice počelo suđenje koje je odgađano više desetina puta.

Prema navodima optužnice, u periodu od 2010. do 2016. Delimustafić, kao organizator i rukovodilac grupe za organizovani kriminal, zajedno s članovima grupe, među kojima su i neki od optuženih, nezakonito je sticao pravo vlasništva nad nekretninama na području Kantona Sarajevo tako što su postupali u fingiranim parničnim postupcima i na osnovu nezakonitih presuda koje je donosila Lejla Fazlagić-Pašić.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Kako je pročitao tužilac Jovičić, oni su poduzimali radnje upisa prava vlasništva po osnovu nezakonitih presuda sudije, zaključivali fiktivne ugovore o prometu nekretninama, lažno prikazivali činjenice te novac i drugu imovinu za koju su znali da je pribavljena učinjenjem krivičnog djela.

Prema optužnici, Lejla Cerić je – u svojstvu pomoćnice načelnika za imovinskopravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove u Općini Stari Grad – iskoristila svoj službeni položaj na način da je podatke o nekretninama i njihovim vlasnicima, koji su joj bili dostupni putem telefona i u neposrednim kontaktima, saopštavala i predočavala Fazlagić-Pašić, a koji su pogodni za nezakonito sticanje prava vlasništva.

Alija Delimustafić i ostali: Konačno počelo suđenje za nezakonitu prodaju nekretnina

Alija Delimustafić i ostali: Konačno počelo suđenje za nezakonitu prodaju nekretnina

"Fazlagić-Pašić je potom kontaktirala Zorana Lončara, tražeći od njega da se predmetne nekretnine uknjiže na ime njegove mrtve majke Save Lončar, kao vlasnika navedene nekretnine, a potom na Lončara kao njenog zakonskog nasljednika. Pošto se Lončar usaglasio s navedenim prijedlogom, kao službena osoba, iskoristila je svoj službeni položaj", stoji u optužnici.

Odbrane su navele da se u svakoj tački spominje Fazlagić-Pašić te još nekoliko lica koja se nisu izjasnila o krivnji, te da se postupak ne može voditi prema ovoj optužnici.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović je naveo da je optužnica potvrđena i da ju je moguće naknadno urediti, nakon što se provedu određeni dokazi, piše Detektor.

Uz Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić i Zorana Lončara, optužnicom su obuhvaćeni Izet Musić, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Ševala Arnautović i Hamdija Habul, te nekoliko pravnih lica.

Suđenje se nastavlja 23. aprila, kada će biti nastavljeno čitanje optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije