Šest godina nakon optužnice: Ponovo odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću

2
BIRN - Detektor.ba
Šest godina nakon optužnice: Ponovo odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću
Anadolija / Alija Delimustafić

U Kantonalnom sudu u Sarajevu ove sedmice ponovo je odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Ročište u utorak, 5. decembra, kada je ponovo bio zakazan početak suđenja, odgođeno je jer se optuženi Izet Musić i Zoran Lončar nisu pojavili u Sudu. Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da se suđenje opet mora odgoditi, uz opomenu da se ubuduće nedolasci moraju ranije najaviti, a ne na dan zakazanog ročišta.

U ovom predmetu optužnica je potvrđena u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Prvooptuženom Aliji Delimustafiću se ovom optužnicom na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Uz Aliju Delimustafića, Lončara i Musića, optužnicom su obuhvaćeni i Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Termin novog suđenja je 19. decembar 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije