Formiran predmet zbog odugovlačenja: Još nije počelo suđenje Aliji Delimustafiću

2
BIRN - Detektor.ba
Formiran predmet zbog odugovlačenja: Još nije počelo suđenje Aliji Delimustafiću
Anadolija / Alija Delimustafić

Ured disciplinskog tužioca ponovo je formirao predmet koji se odnosi na odugovlačenje početka suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima koji su optuženi za organizovani kriminal i druga krivična djela, saznaje Detektor.

Optužnicu protiv Delimustafića i ostalih je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio u oktobru 2017. godine, ali suđenje još uvijek nije počelo.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su kazali da zbog odugovlačenja početka suđenja postoji formiran predmet.

Raspao se brak političarke Dragane: Admir Čavka objavio da se osjeća 'blagoslovljeno' s novom ženom

Raspao se brak političarke Dragane: Admir Čavka objavio da se osjeća 'blagoslovljeno' s novom ženom

"Možemo potvrditi da Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ima formiran predmet iz vašeg upita", stoji u odgovoru Ureda.

Delimustafić je optužen s još 16 osoba i nekoliko pravnih lica, a na teret mu se stavlja da je od 2009. do 2016. organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavljajući imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Ured je 2021. godine donio odluku o zatvaranju predmeta, nakon što je istragom utvrđeno da nema dovoljno dokaza o izvršenom disciplinskom prekršaju.

Šest godina nakon optužnice: Ponovo odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću

Šest godina nakon optužnice: Ponovo odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću

Nedavno je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Delimustafića u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta, dok se u samoj odluci naročito navodi da suđenje u ovom predmetu još nije počelo.

Kako se navodi, Ustavni sud s velikom zabrinutošću konstatuje da se postupak u kojem je potvrđena optužnica može i dalje odugovlačiti, a da se stalno samo formalno ponavljaju isti razlozi za ograničavanje apelantove slobode kretanja.

U analizama stručnjaka o efikasnosti sudskih procesa koje su napravljene tokom zajedničkog rada Transparency Internationala i BIRN-a BiH, ovaj predmet je izdvojen kao primjer neefikasnog suđenja. Posljednje ročište u ovom predmetu, iako je bilo zakazano za 26. mart, nije ni održano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije