Pravne zastupnice Edina Vranja oglasile se o njegovom statusu u Srbiji

0
Radiosarajevo.ba
Pravne zastupnice Edina Vranja oglasile se o njegovom statusu u Srbiji
Foto: Istraga.ba / Edin Vranj

Advokati Edina Vranja, Jesenka Rešidović i Sabina Hota Ćatović danas su se oglasili saopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Imajući u vidu određene navode i komentare koji se posljednjih nekoliko dana pojavljuju u medijima u vezi sa lišavanjem slobode gdin Edina Vranja, punomoćnici Edina Vranja se ovim putem obraćaju javnosti, prvenstveno u cilju zaštite interesa gdin Vranja, ali i u cilju razjašnjenja određenih činjenica u onoj mjeri u kojoj u ovom trenutku mogu biti dostupne javnosti.

Edin Vranj lišen je slobode u Republici Srbiji dana 12.9.2021. godine. Tom prilikom, kao i prilikom dovođenja u prostorije za zadržavanje u Beogradu, omogućeno mu je da telefonskim putem kontaktira svoje advokate, podnosioce predmetnog Saopštenja za javnost, koje je gdin Vranj još 2018. godine opunomoćio da ga zastupaju u vezi sa istragom koju je u to vrijeme Tužilaštvo BiH provodilo protiv više lica.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Navedena istraga, kako je i Tužilaštvo BiH već informisalo javnost, pokrenuta je na osnovu prijava i akata dostavljenih od strane nadležnih organa, uključujući i onih iz Republike Srbije, a odnosila se na iste činjenične okolnosti i pravne kvalifikacije kao one za koje se gdin Vranj trenutno tereti u Republici Srbiji. Takva istraga okončana je na način da je od strane Tužilaštva BiH podignuta optužnica protiv više lica, dok je u odnosu na nekoliko lica, među kojima je i Edin Vranj, donesena naredba o neprovođenju istrage.

S obzirom da pred organima Republike Srbije mogu postupati samo advokati koji imaju ovlaštenje za takvo postupanje, odnosno advokati iz Republike Srbije, u javnosti su se pojavili navodi da je u Beogradu gdin Vranju postavljen (dodijeljen) branilac po službenoj dužnosti.

Međutim, iste noći kada je lišen slobode, gdin Vranju omogućeno je da iskoristi svoje pravo na izbor branioca iz Republike Srbije, a ne samo da mu isti bude dodijeljen sa liste advokata. To pravo je gdin Vranj i iskoristio, te je za svog branioca izabrao advokata sa dugogodišnjim iskustvom u predmetima ratnih zločina, uključujući i predmete vođene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Iste noći, izabrani branilac posjetio je gdin Vranja, te je branilac od tog trenutka u svakodnevnoj komunikaciji i saradnji sa punomoćnicima gdin Vranja u Sarajevu, kao i sa konzularnim predstavnicima Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji. Ukoliko se ukaže potreba za uključenjem i drugih advokata iz Republike Srbije u odbranu gdin Vranja, i takav eventualni angažman će se desiti po izboru gdin Vranja ili članova njegove porodice.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini, punomoćnici gdin Vranja sarađuju sa nadležnim organima i institucijama u Bosni i Hercegovini, te vjeruju da će isti, u okviru svojih nadležnosti, žurno poduzimati sve neophodne radnje u svrhu postizanja potpune i efikasne saradnje pravosudnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Na takvu saradnju obje strane obavezuju međunarodni i međudržavni ugovori i protokoli, te međunarodne konvencije, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Punomoćnici Edina Vranja izražavaju zahvalnost brojnim prijateljima gdin Vranja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srbiji, koji su pružili i pružaju nesebičnu i konkretnu pomoć gdin Vranju. U potpunosti svjesni opravdanog interesa građana i medija za predmetne događaje, punomoćnici gdin Vranja ovim putem upućuju molbu za razumijevanje da se, u skladu sa zakonskim odredbama, te u cilju zaštite prava i interesa gdin Vranja, u ovoj fazi postupka ne mogu u javnost iznositi detalji iz istrage koja je vođena u Bosni i Hercegovini, niti detalji iz trenutnog postupka pred organima u Republici Srbiji", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije