Viši sud u Beogradu odredio jednomjesečni pritvor Edinu Vranju

8
F. Vele
Viši sud u Beogradu odredio jednomjesečni pritvor Edinu Vranju
Foto: Istraga.ba / Edin Vranj

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu-Odjeljenje za ratne zločine,
nakon današnjeg saslušanja, donio je rješenje kojim je bivšem  visokopozicioniranm službeniku Federalne uprave policije Edinu Vranju određen jednomjesečni pritvor, potvrđeno je danas iz beogradskog suda.

Rješenje je doneseno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi, kako je navedeno, okrivljeni ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, a shodno članu 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije.

"Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom vijeću Višeg suda u Beogradu.

Mbappe u 90. minuti stavio tačku na utakmicu: PSG je u polufinalu Lige prvaka

Mbappe u 90. minuti stavio tačku na utakmicu: PSG je u polufinalu Lige prvaka

Osumnjičenom  E.V se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu iz člana 144 KZ SRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ", naveli su iz beogradskog suda.

Iz Advokatske kancelarije Rešidović ranije su potvrdili za Radiosarajevo.ba da se Vranj u Srbiji tereti za ista djela za koja je ranije u njegovom slučaju  obustavljena istraga.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije saopćilo da je postupalo na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa protiv više osoba koja se odnosi na navode o ratnim zločinima počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu 1993. i 1994. godine.

"U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku. U odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba 26. decembra 2018. godine donesena je naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja nije bio izjavljen prigovor", saopćeno je.

Vranj je treći uhapšeni građanin Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalazi u srbijanskim zatvorima. U junu 2018. uhapšen je Husein Mujanović, zapovjednik zatvora u Hrasnici, a u novembru 2019. vojnik Osman Osmanović.

Mujanović je u međuvremenu osuđen na 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije