Bošnjaković: Vranj nije kriv, kao što nisu ni Ilija Jurišić, Nisvet Mujanović...

5
Fena
Bošnjaković: Vranj nije kriv, kao što nisu ni Ilija Jurišić, Nisvet Mujanović...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osude hapšenje branilaca BiH u Srbiji

Učesnici današnjeg sastanka o planiranim izmjenama boračkih zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine, u izjavi novinarima osudili su hapšenje Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminilističke policije u Federalnoj policijskoj upravi.

Hapšenje ne samo Vranja, već i drugih branilaca Bosne i Hercegovine, nazvali su nesumnjivim političkim pritiskom.

Predsjednik Korodinacije boračkih udruženja Armije RBiH Aljo Bošnjaković pozvao je sve branioce da ne putuju u Srbiju čija policija je Vranja lišila slobode protekle subote na graničnom prijelazu Uvac kod Priboja.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Po Bošnjakovićevoj današnjoj izjavi, Vranj nije kriv, kao što nisu ni ranije hapšeni Ilija Jurišić, Nisvet Mujanović i drugi branioci.

"Svim braniocima preporučujem da ne putuju u Srbiju", ponovio je Bošnjaković napominjući da se i sam čudio što je veliki broj građana Bosne i Hercegovine, među njima i bivši borci, odlazio u tu zemlju na vakcinaciju protiv koronavirusa.

"Kad bih znao da ću sutra umrijeti, a vakcina iz Srbije me spasiti, ne bih je primio i prešao granicu", Bošnjakovićeve su riječi.

Oliver Soldo, resorni ministar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, smatra da su sva hapšenja braniteljske populacije s bilo koje strane granice u ovom smislu pritisci i manipualcije politike koja se uvijek „lomi" preko najugroženije kategorije - branitelja koji su ostali u zemlji i branili domove.

Osude hapšenje branilaca BiH u Srbiji - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Osude hapšenje branilaca BiH u Srbiji

Resorni ministar u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona Edin Aganović, podsjećajući da je Goražde blizu granice sa Srbijom, kaže da su tamošnji branioci Bosne i Hercegovine dodatno uznemireni činjenicom da je Vranj uhapšen iako nije bio na spisku Centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina.

Aganović napominje i da, živeći nedaleko od granice, građani Goražda imaju i rodbinske veze preko granične linije, kao i da su i oni odlazili na vakcinaciju u najbliži srbijanski grad Priboj, a neki od bivših boraca Armije RBiH nisu otišli iako je njihovo zdravstveno stanje iziskivalo vakcinaciju zbog sumnji da su na spiskovima za hapšenje.

Hapšenje Edina Vranja je u Goraždu doživljeno kao 'specijalni rat' radi promjene karaktera rata 1992-1995. godine. Odvode u zatvor i osuđuju branioce, dok za zlodjelo ratne opsade grada u trajanju od 1.336 dana ne odgovara niko.

Upitan šta treba da učini Bosna i Hercegovina kako bi zaštitila njene branioce od progona Srbije, Aganović odgovara da je na to pitanje vrlo teško odgovoriti ako se ima u vidu ustavna nadležnost BiH u kojoj je vrlo teško doći do zajedničkog jezika o ovoj problematici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije