Šta je Edin Vranj poručio iz beogradskog pritvora

3
Radiosarajevo.ba
Šta je Edin Vranj poručio iz beogradskog pritvora
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Edin Vranj/Ambasada BiH u Beogradu

Otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu Mirsad Muhović posjetio je u srijedu Edina Vranja, državljanina Bosne i Hercegovine koji je 12. septembra uhapšen u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin.

Tokom posjete, Muhović je Vranju ponudio svu konzularnu pomoć u skladu sa važećim propisima i konvencijama. Kako mu je prenio, gospodin Vranj se osjeća dobro i očekuje da će njegovi advokati iskoristiti pravo žalbe na određivanje mjere pritvora.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasada Bosne i Hercegovine u Beogradu će nastaviti pružati asistenciju bh. državljaninu, a na osnovu relevantnih normi i propisa", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podsjetimo, na beogradskom Višem sudu - Odjeljenje za ratne zločine,
nakon saslušanja održanog u utorak, doneseno je rješenje kojim se bivšem visokopozicioniranm službeniku Federalne uprave policije Edinu Vranju određuje jednomjesečni pritvor.  

Kako je navedeno, rješenje je doneseno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi, okrivljeni Vranj ukoliko bi se našao na slobodi, "mogao pobjeći".

Također, iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u utorak preporučeno da "građani koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine, u periodu od 1992. do kraja 1995. godine ne putuju u Republiku Srbiju" jer postoji rizika od hapšenja. 

"Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine", pojasnili su iz ove državne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije