Prašović-Gadžo: Migrantima u BiH uplaćeno više od 5 miliona KM

5
Radiosarajevo.ba
Prašović-Gadžo: Migrantima u BiH uplaćeno više od 5 miliona KM
FOTO: Facebook / Sanela Prašović podatke objavila na Facebooku

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine ( 2018., 2019. i 2020.).

To je dio podataka koje je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo (SBB) pripremila za sutrašnju sjednicu Komisije za sigurnost, koja će biti održana u Bihaću.

Kako je objasnila na Facebooku, kao članica Komisije pripremila je  materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte.

Naime, kako je napisala, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument. Na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost sukladno navedenom predložit će i određene zaključke.

"Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u nasu državu uplaćeno iz Maroka, cak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD", navela je Prašović-Gadžo, objavivši i prikaz podataka za 2019. i 2018. godinu. 

No, kako je navela, uz ukupne milionske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Da li su znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumenta?

Podaci koje je objavila Prašović-Gadžo - undefined

Foto: facebook: Podaci koje je objavila Prašović-Gadžo

"Ako nisu znali, evo sada znaju, pa ću svima u sistemu nadležnosti uputiti na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao. Nisam još uvijek dobila službeni podatak koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u državi, no zatražila sam i taj podatak i čekam informaciju", napisala je. 

Problem migranata u BiH je humanitarni, dodaje Prašović-Gadžo, no i sigurnosni i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.

"Njihova pasivnost je u mnogim segmentima nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante. Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost ću govoriti i o potrebi uspostave sistema datiloskopske i sinjaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije krivičnih djela.
Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu da saradnji", zaključila je Prašović-Gadžo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije