Raspitali smo se kada bi se mogao aktivirati javni prijevoz u Sarajevu

A. Sokolović
Raspitali smo se kada bi se mogao aktivirati javni prijevoz u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Sarajlije pod maskama

Tokom današnjeg dana novi soj koronavirusa potvrđene su kod nove 31 osobe u Bosni i Hercegovini. U petak je donesena odluka da se na području Federacije BiH ukidaju policijski sat i karantin, tako da se život polako vraća u normalu, iako još građani Bosne i Hercegovine trebaju biti oprezni.  

Saznajte kako će izgledati javni prijevoz tramvajom, autobusom, vozom...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer, u petak najnovije upute vezane za korištenje tramvajskog, autobuskom i željezničkog prijevoza tokom epidemije koronavirusa. Očekuje se da će narednih dana slično biti najavljeno i iz Bosne i Hercegovine, da Zavod za javno zdravstvo FBiH, objavi slične upute vezane za korištenje javnog saobraćaja.

Iz Hrvatske stižu vijesti da se u toku naredne sedmice očekuje i normalizacija javnog prijevoza u Zagrebu, Osijeku i Splitu. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se još čekaju upute o epidemiološkim mjerama, a da se priprema faznost puštanja u promet tramvaja te gradskih i prigradskih autobusa.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Fahrudina Solaka, načelnika Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave civilne zaštite, s kojim smo razgovarali na ovu temu prije saobraćajne nesreće koja ga je zadesila u subotu u popodnevnim satima u Konjicu i od koje se uspješno opravlja nakon današnje operacije ruke na KCUS-u  

"U prvom valu popuštanja mjera promet tramvaja te gradskih i prigradskih autobusa neće biti na našem dnevnom redu. Smatramo da je to još rano i da ćemo tek nakon 15. maja o tome razgovarati na nekom od narednih sastanaka Federalnog štaba civilne zaštite. U ovom trenutku ne vidim nijedan razlog da bi se javni prijevoz našao na listi prioriteta, posebno što je poznato kako se koronavirus širi u zatvorenom prostoru", kazao je Solak. 

Sarajlije pod maskama - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sarajlije pod maskama

Kada smo kazali da se u Zagrebu i ostalim gradovima u Hrvatskoj početkom naredne sedmice očekuje uvođenje gradskoj javnog prijevoza, Solak je dodao: 

"Naravno da ćemo i mi voditi računa o našim građanima, ali za takvim potezom još nema potrebe. Kada se stvore povoljni epidemiološki uvjeti i u Bosni i Hercegovini i građani Sarajeva, poput onih u Zagrebu i Splitu, mogu očekivati da će se voziti gradskim prijevozom". 

Fahrudin Solak - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Fahrudin Solak

Solak tvrdi da se to neće dogoditi u prvoj polovini maja, iako mnogi očekuju nakon popuštanja mjera da se to dogodi. 

"Prema nekim mojim prognozama to bi se kod nas moglo dogoditi iza 15. maja. Moguće je da određene linije počnemo puštati nakon tog datuma, uz određene mjere kojih će se putnici morati pridržavati. No, realnija je opcija da će to biti kraj maja i početak juna", kazao je Solak za Radiosarajevo.ba, koji je dodao da će se i u GRAS-u i Centrotransu narednih dana početi pripremati za nastavak vožnji, da bi putnici u njihovim vozila imali potpune sigurnosne uvjete koji će se od njih tražiti novim mjerama iz Kriznog štaba.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije