Požari kod Jablanice: Stanje je sada takvo da nam treba 20 helikoptera

13
Radiosarajevo.ba
Požari kod Jablanice: Stanje je sada takvo da nam treba 20 helikoptera
Foto: Facebook / Jablanica

Situacija sa požarima u našoj zemlji je i dalje dramatična. Vatrogasci i volonteri koji su došli na teren su na izmaku snaga i bore sa vatrenom stihijom koja guta sve pred sobom.

Pomoćnik načelnik Općine Jablanica za civilnu i protivpožarnu zaštitu Omer Nezirić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao je da se požar trenutno ne širi.

"Sinoć je bilo dosta burno, granice požarišta su se proširile u svim pravcima. Noć je bila dosta burna, ali pred zoru se malo smirilo stanje i slika sada izgleda malo bolja, ali nažalost čim dođe do porasta temperatura očekivati je bujanje", kazao je on.

Prema njegovim riječima teško je izračunati koliko je područje pod vatrom, zbog konfiguracije terena ali sigurno se radi o nekoliko kvadratnih kilometara.

Jučer se pojavila informacija da se vatra širi prema nacionalnom parku Blidinje.

"To je ovaj plato gore, jučer je bila vijest da se vatra popela na njega. Jednim dijelom ga je vjetar usmjerio prema padinama okrenutima prema Grabovici, to je već mostarska općina. Požar se u jednom dijelu spustio i u pravcu mosta Begića i Begovića

Sreća je pa je jučer došlo do promjene vjetra što je dovelo da smanjenja napredovanja požara", kazao je Nezirić.

Na naše pitanje da li je još uvijek angažman helikoptera jedini način da se požari zaustave zbog nepristupačnosti terena, ona ističe:

"To je već stara vijest, situacija je sada takava da bi nam trebalo 20 helikoptera da se ova situacija riješi".

Podsjećamo, na području općine Jablanica na snazi je i Stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima, a koje je proglašeno u petak, 13. augusta.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

U prijavi su navedeni uslovi koji od 11. augusta vladaju na području općine Jablanica uslijed izbijanja požara.

Također, u krivičnoj prijavi protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, načelnik Šabanović se poziva na informacije koje su dostupne iz medija a u kojima se navodi da Dodik nije dao saglasnost za angažman helikoptera i na taj način načinio znatnu štetu prirodnom bogatstvu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije