Gore brojna područja u Hercegovini - zatražena međunarodna pomoć

1
Fena
Gore brojna područja u Hercegovini - zatražena međunarodna pomoć
Foto:N1 / Požar na lokalitetu Komadinovo Vrelo u Općini Jablanica

Požar na lokalitetu iznad Komadinovog vrela u općini Jablanica i dalje je aktivan, a kako se radi o veoma nepristupačnom terenu Ministarstvu sigurnosti BiH upućen je zahtjev za međunarodnu pomoć za gašenje požara iz zraka angažiranjem Kanadera, Air-traktora i helikoptera drugih država, navodi se u današnjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Također je zatražen i angažman helikoptera EUFOR-a za potrebe izviđanja kretanja požara na nepristupačnom terenu i eventualno izvlačenje povrijeđenih s terena ugroženog požarom.

Na području općine Jablanica na snazi je i Stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima, a koje je proglašeno u petak, 13. augusta.

Aktivan je požar i na području Stupišta i Derana, u općini Stolac. Gori trava, nisko i visoko raslinje. Dio požarišta je nepristupačan, te je onemogućeno njegovo gašenje.

Požar međutim ne prijeti stanovništvu i objektima i na terenu su pripadnici DVD-a Stolac i lokalno stanovništvo. Također i danas su na ispomoći pripadnici PVP-e Čapljina i PVP-e Neum.

Požar, koji je izbio 12. augusta u 21.30 sati u Bogodolu, kod Mostara, također je aktivan, a gori trava i nisko raslinje. Ekipe vatrogasaca su na terenu.

Vatrogasne ekipe nadgledaju i požar na Budisavini, u općini Čapljina, koji je u sumnjivom minskom području, priopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije