Požar ponovo plamti nedaleko od Mostara

0
Radiosarajevo.ba
Požar ponovo plamti nedaleko od Mostara
Facebook / Požar u Mostaru

Požar na području Čabulje između Mostara i Širokog Brijega koji je sinoć gasio hrvatski kanader u utorak se ponovno rasplamsao, a vatrogasci pokušavaju spriječiti da se proširi na šumu te približi kućama, dok je stanje teško i na požarištu kod Jablanice.

"Bez pomoći s neba bilo da su u pitanju kanaderi ili kiša ovo je jednostavno gotovo nemoguće ugasiti", rekli su iz Vatrogasne stanice u Mostaru govoreći o požaru na području planine Čabulje iznad Mostara.

To je požarište sinoć pomagao gasiti i hrvatski kanader. Ali, tokom jutra se vatra ponovno proširila te guta pred sobom travu, nisko raslinje i makiju. Vatrogasci su se rasporedili prema lokalitetu Ošljara i Vlajne kako vatrena stihija ne bi zahvatila šumu i ugrozila kuće.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

"Stanje nije jednostavno, a vjetar koji mijenja smjer stvara dodatne probleme", navode vatrogasci.

Stanje je teško i u općini Jablanici, gdje se požarište širi prema naselju Donja Jablanica i Komadinovo Vrelo nedaleko od glavne magistralne ceste M-17 koja povezuje Mostar i Sarajevo.

Zbog strmog brdovitog terena vatrogasci su u teškome položaju. Tokom dana očekuje se dolazak vatrogasaca iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Aktivan je i požar kod Stoca koji vatrogasci također ne mogu staviti pod nadzor zbog toga što gori na miniranom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije