Poruka iz OHR-a: Visoki predstavnik pomno prati situaciju s požarima

7
Radiosarajevo.ba
Poruka iz OHR-a: Visoki predstavnik pomno prati situaciju s požarima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Christian Schmidt visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pozvao je odgovorne u našoj zemlji da se, kako je navedeno na službenoj stranici Ureda OHR-a, angažuju i učine sve kako bi se pomoglo građanima koji žive u područjima zahvaćenima požarima.

Ovaj potez dolazi nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo sjednicu s ciljem da se pronađe rješenje za gašenje požara u Hercegovini.

Već nekoliko dana, situacija je prilično teška u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a naročito u Jablanici gdje gori šuma.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

!  / Predsjedništvo BiH zasjedalo bez Dodika, pozvan Schmidt da pomogne u vezi s požarima

Saopćenje iz OHR-a prenosimo u cjelosti: 

"Požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima.

Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu.

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, BiH nema kanadere, ali Oružane snage naše zemlje imaju na raspolaganju helikoptere koji se mogu koristiti za gašenje požara. 

Međutim, načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera OS BiH za gašenje požara na području te općine.

Požari su, kako je ranije navedeno, pričinili znatnu štetu prirodnom bogatstvu BiH i to je bio glavni razlog za podnošenje prijave.

Umjesto državnih helikoptera, na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) helikopteri entitetskog Helikopterskog servisa RS od ponedjeljka navečer učestvuju u gašenju požara na području općine Jablanica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije