FB / Sladić nakon požara u Hercegovini: Molim vas nadležni, poduzmite nešto!

17. 08. 2021. u 07:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Požari već danima haraju Hercegovinom, a vatrogascima je u pomoć pristigla pomoć iz Kantona Sarajevo, bh. entiteta RS, Hrvatske...

Nedim Sladić, bh. meterolog oglasio se putem Facebooka sa fotografijama ovih požara i posebnom porukom.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Pred našim očima večeras nad područjem sjeverne i sjeverozapadne Hercegovine nažalost nestaje u hektarima višedecenijska zdrava crnogorična šuma u teškom vatrenom plamenu koji sam u sličnim razmjerama vidio samo još prevrelog augusta 2012. godine u Konjicu. Nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme. Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen(a), do te mjere da može otići u nepovrat. Oni koji modifikuju i čine specifičnim ovo uistinu prelijepo podneblje.

Da izraste novo stablo bit će potrebno 15 do 20 godina. Čak četvrtina nečijeg života. Shvatit ćemo ovo nakon prve obilne kiše. Kada prirodna barijera sve razornijim vjetrovima postane prava vjetrometina. Kada krenu brojne erozije tla. Tad ćemo shvatiti značaj naše šume koja pokriva skoro 50 posto države. Koja nam u konačnici čini više koristi nego štete.

Valjda ćemo shvatiti da je priroda najbolji regulator svih procesa. Valjda ćemo se udružiti sa prirodom, a ne protiv prirode… Valjda. Mene strašno boli ovo gledati. Baš zato što smo svi još 6.08. na vrijeme trubili o ekstremnom riziku od požara.
Iako su izgledi za padavine sutra na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine večeras slabašni, ja se nadam najboljem, kako u srijedu s umjerenom burom ne bi tek bilo problema.

Molim vas nadležni, preklinjem vas, poduzmite nešto! Izgubismo najdragocjenije blago koje bi mnoge zemlje bile sretne da ga posjeduju! Znate li da jedno prosječno stablo bukve može primiti čak do 500 litara vode? E, vidite, tu je njegova veličina!

Jablanica, 16.08.2021.", napisao je Sladić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)