Požare u BiH hrvatski kanaderi će moći gasiti do 10 kilometara uz granicu

4
Radiosarajevo.ba
Požare u BiH hrvatski kanaderi će moći gasiti do 10 kilometara uz granicu
Facebook / U požaru povrijeđen vatrogasac / Ilustracija

Usljed toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritoriju Bosne i Hercegovine došlo je do aktiviranja velikog broja šumskih požara sa tendencijom ubrzanog širenja i ugrožavanja stanovništva, objekata i endemske vrste šuma.

Tim povodom se oglasilo i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Njihovo saopštenje u nastavku teksta prenosimo u cjelosti:

Nesreća u BiH: Sudarila se tri automobila, saobraćaj usporen

Nesreća u BiH: Sudarila se tri automobila, saobraćaj usporen

"Ministarstvo sigurnosti BiH je u protekle dvije sedmice na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH uputilo prema Ministarstvu odbrane BiH zahtjeve za angažovanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno helikoptera, na području Neuma, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Stoca i Jablanice. Danas je proslijeđen i zahtjev OS BiH za pomoć u gašenju požara na području Mostara.

Imajući u vidu složenost situacije na požarištima, kao i nemogućnost angažovanja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je 14.08.2021. godine uputilo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine zahtjev za održavanje hitne telefonske sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine radi razmatranja prijedloga Odluke o traženju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju u gašenju požara.

Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih katastrofa tražilo pomoć u gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području (općine Tomislavgrad i Široki Brijeg) radi sprječavanja njegovog daljeg širenja, te su angažovana dva kanadera na lokalitetima Budim i Rujan. Primjena ovih sporazuma je ograničena zbog mogućnosti djelovanja letjelica zemalja potpisnica sporazuma na gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području do deset kilometara.

Fotografije požara iz Hercegovine - undefined

Foto: Facebook/Goran Čerkez: Fotografije požara iz Hercegovine

Ministarstvo sigurnosti BiH zaprimilo i zahtjev da helikopter iz Crne Gore može da pređe granicu Bosne i Hercegovine i uzima vodu sa Bilećkog jezera te se nakon toga vraća u Crnu Goru da gasi požar u mjestu Banjani kod Nikšića. Ova aktivnost je realizovana na osnovu Sporazuma između BiH i Crne Gore o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo i zahtjev za pomoć EUFOR-a radi izviđanja terena zahvaćenog požarima iz zraka i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima. EUFOR je nakon izviđanja terena dostavio fotografije i infomacije o veličini požarišta.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine će u skladu sa nadležnostima nastaviti sa koordiniranjem svih potrebnih aktivnosti koje se odnose na gašenje i sprečavanje daljnjeg širenja požara", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije