Potvrđeno / Helikopter iz RS-a gasit će požar u FBiH

16. 08. 2021. u 15:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Helikopterski servis RS bit će tokom dana uključen u gašenje požara na teritoriji Federacije BiH.

Potvrdio je ovu informaciju za Radio RS-a direktor Republičke uprave civilne zaštite, Milan Novitović.

"Što se tiče angažovanja helikoptera RS-a, upravo smo u proceduri da Republička uprava civilne zaštite upućuje zahtjev Helikopterskom servisu za angažovanje na teritoriji FBiH. Vlada RS i Vlada Federacije BiH imaju sporazum koji nas obavezuje da naše raspoložive kapacitete stavimo na rapolaganje jedni drugima u ovakvim situacijama", rekao je Novitović.

Novitović dodaje da će tačan lokalitet definisati kroz direktne kontakte sa Ministarstvom bezbjednosti i nadležnim službama unutar Federacije BiH.

Podsjetimo da je danas održana sjednica Predsjedništva BiH, kojoj su prisustvovali Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Ministarstva sigurnosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi sa gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju", saopćeno je nakon sjednice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)