Helikopter iz RS-a gasit će požar u FBiH

8
Radiosarajevo.ba
Helikopter iz RS-a gasit će požar u FBiH
Facebook / Požar u Mostaru

Helikopterski servis RS bit će tokom dana uključen u gašenje požara na teritoriji Federacije BiH.

Potvrdio je ovu informaciju za Radio RS-a direktor Republičke uprave civilne zaštite, Milan Novitović.

"Što se tiče angažovanja helikoptera RS-a, upravo smo u proceduri da Republička uprava civilne zaštite upućuje zahtjev Helikopterskom servisu za angažovanje na teritoriji FBiH. Vlada RS i Vlada Federacije BiH imaju sporazum koji nas obavezuje da naše raspoložive kapacitete stavimo na rapolaganje jedni drugima u ovakvim situacijama", rekao je Novitović.

Jusuf Gazibegović zabio fantastičan gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima

Jusuf Gazibegović zabio fantastičan gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima

Novitović dodaje da će tačan lokalitet definisati kroz direktne kontakte sa Ministarstvom bezbjednosti i nadležnim službama unutar Federacije BiH.

Podsjetimo da je danas održana sjednica Predsjedništva BiH, kojoj su prisustvovali Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Ministarstva sigurnosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi sa gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju", saopćeno je nakon sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije