Povodom Dana nezavisnosti BiH održana konferencija Društvo i država nakon nezavisnosti

0
FENA
Povodom Dana nezavisnosti BiH održana konferencija Društvo i država nakon nezavisnosti
Foto: Facebook / Konferencija FPN - Dan neovisnosti

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Centar za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja i Univerzitet u Sarajevu upriličili su u Sarajevu međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom "Društvo i država nakon nezavisnosti."

Dekan FPN UNSA, Sead Turčalo, kazao je da Fakultet političkih nauka tradicionalno, na taj način, obilježava 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ove godine je to konferencija sa šest panela, uključujući jedan regionalni.

"Namjera je da se iz te perspektive, više od tri decenije nakon nezavisnosti, analiziraju ekonomski, politički, pravni i svi drugi aspekti razvoja Bosne i Hercegovine te procijenimo kakva je trenutna i buduća dinamika unutrašnjih, ali i regionalnih političkih odnosa", kazao je prije konferencije.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Kako u referatu za tu konferenciju, između ostalog, naglašava akademik Mirko Pejanović, institucije Evropske unije prihvatile su, uslijed promjene geopolitičkih kretanja uslovljenim prije svega ruskom invazijom na Ukrajinu, da integracija Bosne i Hercegovine ne može biti samo unutrašnja.

"Mora biti i dio geopolitičkih kretanja u Evropi i zato je Bosni i Hercegovini ubrzano dodijeljen status kandidata. Ja, u svom referatu, zagovaram da se što prije prijeđe na fazu integracije koja podrazumijeva otvaranje pregovora o otvorenim poglavljima.

Bliži se 1. mart: Stigla je obavijest o neradnom danu za Dan nezavisnosti BiH

Bliži se 1. mart: Stigla je obavijest o neradnom danu za Dan nezavisnosti BiH

U tom kontekstu zagovaram jedinstvenu reformsku agendu između specijalnog predstavnika EU i Parlamentarne skupštine BiH. Naravno zagovaram novi pristup, novi odnos, i Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog vijeća da Bosna i Hercegovina ubrzano prolazi proces integracije i do 2035. godine bude pozvana u članstvo Evropske unije", kazao je Pejanović.

Profesorica Jasna Duraković osvrnula se, među ostalima u jednom od panela, na intelektualnu kritičku misao profesora Nijaza Durakovića, preminulog u 2012. godini.

"Ja ću se pozvati i na aktualnu situaciju na transformiranu ulogu međunarodne zajednice tj. politika međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini i njenom aktuelnom političkom diskursu i vremenu.

Govorit ćemo o njegovoj kritičkoj misli i kritičkom osvrtu prema međunarodnoj zajednici, od rata dosad", kazala je novinarima Jasna Duraković, u pauzi konferencije.

Pored toga, najavila je i osvrt na nekoliko knjiga Nijaza Durakovića, kao sveobuhvatne studije za analizu i proučavanje i danas.

Kako naglašavaju organizatori, cilj konferencije "Društvo i država nakon nezavisnosti" jeste da se istraži razvoj Bosne i Hercegovine, nakon nezavisnosti, u oblasti politike, ekonomije, socijalne politike, sigurnosti, kulture, medija i međunarodnog prava ali i da, sa trodecenijskim historijskim odmakom, propita izazove sa kojima se društvo i država suočavali na putu nezavisnosti, tokom agresije i poslije.

Na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u toku je međunarodna naučna konferencija "Društvo i država nakon nezavisnosti" organizirana u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Posted by Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu on Monday, February 27, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije