Povodom 1. maja: Sutra svoja prava na ulicama traže trgovci, rudari, ugostitelji...

Radiosarajevo.ba
Povodom 1. maja: Sutra svoja prava na ulicama traže trgovci, rudari, ugostitelji...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Protesti_sarajevo

Prvi maj se u cijelom svijetu obilježava kao dan borbe za radnička prava, ali i dostojanstvo. Upravo zato, predstavnici rudara, trgovaca, ugostitelja, ali i mnogih građana su najavili proteste u glavnom bh. gradu tokom sutrašnjeg dana – u borbi za bolje sutra, te bolji položaj radnika u bh. društvu.

Tako su predstavnici Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine među prvim najavili proteste.

Kako je rekao Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika FBiH za Radiosarajevo.ba, rudari će se sutra organizovati u više grupa.

Cilj je, na miran i dostojanstven način, poslati poruku o problemima i odlukama rudara.

"Vidljiva je namjera Elektroprivrede BiH da se žele ugroziti prava rudara, odstupa se od osnovnih ljudskih ali i materijalnih prava. Ne možemo to više tolerisati", ističe Husić za Radiosarajevo.ba.

Nakon toga, proteste su najavili i radnici metalskog sektora.

Njihovi zahtjevi, koji će biti upućeni Vladi FBiH, su utvrđivanje najniže plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate, te oslobađanje privrede visokih nameta.

Predstavnici trgovaca i ugostitelja su također sutra najavili proteste.

Tačnije, predstavnici Sindikata trgovaca i ugostitelja traže povećanje minimalne plate koja iznosi jednako već godinama.

"Budite hrabri! Gotovo je sa šuti i trpi! Ovo je momenat koji niko od nas nikad prije nije doživio i od ovog vjerujemo nema većeg straha. Zato je vrijeme da imenom i prezimenom otvoreno i bez straha prozovemo sve one koji nam otežavaju ionako težak život trgovca“, poručili su iz ovog Sindikata.

Također, vakcinacija protiv koronavirusa je jedan od njihovi zahtjeva.

Danas je istekao rok do kojeg su zastupnici trebali odgovoriti na zahtjeve građana i građaki naše zemlje o  neadekvatnom odgovoru na pandemiju koronavirusa i nenabavku vakcina.

Upravo su predstavnici "Ženskog marša – Borba za život" najavili podršku Sindikatu ugostitelja i trgovaca, te izlazak na sutrašnje proteste, a pozvali su i građane da im se pridruže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije