Potvrđeno: Tužilaštvo KS provjerava nabavku respiratora

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Tužilaštvo KS provjerava nabavku respiratora
Foto: Arhiv / Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Respiratori koje nabavlja Vlada Federacije BiH posredstvom firme koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća predmet su istrage. 

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. 

Kako nam je prenijela Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva, ova institucija formirala je dva predmeta.

Jedan je ranije formiran i vezan je za provjeru postupaka nabavke testova na koronavirus, a nakon što je danas indormacija dospjela u medije, istražuje se i sporna nabavka respiratora. 

Sporna nabavka Vlade FBiH: Zašto respiratore uvozi poljoprivrednik?

Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija „FH Srebrena malina" d.o.o. a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o. Potvrdio je to za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon što su mediji danas objavili da je uvoznik respiratora koje nabavlja Vlada Federacije BiH firma koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća!?

"Nakon pisanja medija o nabavci testova i respiratora, uradit će se provjere kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela", kazala nam je Bavčić.

Podsjećamo, danas je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrđeno da je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina", koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića uvoznik respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH za sada se ne oglašava o tome zašto je milionski posao nabavke sofisticirane opreme dat firmi koja se bavi poljoprivredom i koja pri tom, kako je objavljeno, živi od kredita!

Novalić dočekao respiratore iz Kine: Vlada FBiH će biti na raspolaganju zdravstvu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli danas iz Pekinga. Respiratore je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema. Riječ je o 80 respiratora sa po dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni, te su kao takvi trenutno najtraženiji na tržištu.

Federalni premijer Fadil Novalić ranije je kazao da će stići još 20 respiratora te da nabavka ovih 100 aparata košta 10,5 miliona maraka. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije