Zašto su institucije razvlastili kod javnih nabavki respiratora, ko kome ne vjeruje

M. R. S.
Zašto su institucije razvlastili kod javnih nabavki respiratora, ko kome ne vjeruje
Foto: Vlada KS / Skupština KS

Polemike u javnosti izazvala je jučerašnja odluka Skupštine Kantona Sarajevo kojom se Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja obavezuju da respiratore i ostalu medicinsku opremu, namijenjenu borbi protiv novog soja koronavirusa, nabavljaju putem UNDP-ja, „uz punu transparentnost ove nabavke“.

Zaključak je izazvao sumnje i postavljalo se pitanje zbog čega je to tako.

„Upravo smo na sjednici usvojili zaključak koji je predložio kolega Milavica (DF). Zaključkom se zabranjuje ministru zdravstva Mesihoviću (DF) da provodi javne nabavke. Nalaže se da se nabavke vrše preko UNDP-ja uz punu transparentnost. Kad dobro poznaješ svoje kadrove“, prokomentarisao je Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS na svom Facebook profilu.

Elmedin Konaković - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Konaković je ovakav zaključak ocijenio nezakonitim.

U izjavi za Radiosarajevo.ba pojasnio je da nije nezakonito da se ide preko UNDP-ja, već je nezakonito da se isključe sve druge opcije.

„Šta ako ima povoljniji proizvod od ovog preko UNDP-ja, a mi naredili da mora preko njih. To je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama. Ne znam kako će ići procedura. Ali ne možete obavezati ministra na jednu moguću proceduru kad Zakon govori o najpovoljnijoj ponudi“, rekao je Konaković.

Zastupnik Sead Milavica u reakciji je između ostalog pomenuo da je i Vlada KS, na čijem je čelu tada bio Edin Forto, nabavila minibuse preko UNDP-ja. Konakovićevu reakciju je nazvao primitivnom manipulacijom.

„Nema smisla to što Milavica govori. Fortina Vlada je nabavku realizovala preko UNDP-ja, ali ga nije Skupština na to obavezala nego je to po procjeni Vlade bio najbolji način nabavke", rekao je Konaković.

Dodao je da šta god Milavica govorio, dobro znaju zašto je predložio ovakav zaključak.

Zašto nije obavezao sve one koji vrše nabavke. Nije Ministarstvo zdravstva jedino. U suštini ga podržavam u tome jer i ja poznajem resornog ministra“, prokomentarisao je Konaković.

Milavica je u izjavi za Radiosarajevo.ba obrazložio zašto ne može ići preko „uobičajenih“ javnih nabavki nego ide preko UNDP-ja.

Sead Milavica - undefined

Foto: DF: Sead Milavica

Pošto su u pitanju velike cifre, odlučeno je da to ipak ide preko UNDP-ja. Ići će tako brže, i puno transparentnije. Ministar Rusmir Mesihović uživa moje apsolutno povjerenje. Uopće ne sumnjamo ni u koga, ali je prevelik novac u pitanju. Ne znam hoće li nabavka ići odmah“, rekao je Milavica.

Istakao je da tu „nema ništa zamotano“, te da bi, da se on pita, sve išlo preko UNDP-ja.

„Ne kažem da je postupak transparentniji, ali lakše ide“, tvrdi Milavica.

Pitali smo ga kako teku ove procedure i uzima li UNDP procenat za administrativne troškove, kako se moglo čuti u polemikama na društvenim mrežama. Odgovorio je da nije siguran kako sve ide.

„Radili smo već jednu nabavku 65 respiratora preko UNDP-ja i zaista je išlo brzo. Suština je i da nemate poreza. Mehanizam nabavki je brži i transparentniji“, zaključio je sada Milavica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije