Potvrđeno: Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića

3
N. O.
Potvrđeno: Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića
FOTO: Radiosarajevo.ba / Mehmedagić, Debevec

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je Sudu BiH produženje pritvora za suspendovanog predsjednika Suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića Osmicu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva BiH uputila je prema Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za osumnjičenog Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića za još 30 dana zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, porvrdio je Boris Grubešić, potparol Tužilaštva BiH za portal Radiosarajevo.ba.

"Razlozi za prijedlog za produženje pritvora sadržani su u tome što je Tužilaštvo BiH u istrazi došlo do novih dokaza i saznanja i proširilo istragu protiv navedenih osumnjičenih na više različitih događaja. Zbog interesa istrage, u ovom trenutku ne možemo javnosti davati više informacija ili detalja", rekli su iz Tužilaštva BiH.

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra 2023. godine po nalogu Tužilaštva BiH. Oni se sumnjiče za prisluškivanje sudija. Uz njih, uhapšena je i Vasvija Vidović, no nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, ona je puštena na slobodu.

Oni se sumnjiče da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH. Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije