Mehmedagić i Debevec ostaju u zatvoru još mjesec, sud djelimično uvažio zahtjev Tužilaštva

0
L. M.
Mehmedagić i Debevec ostaju u zatvoru još mjesec, sud djelimično uvažio zahtjev Tužilaštva
Foto: Kolaž / Osman Mehmedagić, Ranko Debevec

Sud Bosne i Hercegovine je na prijedlog Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor suspendiranom predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću čime je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH.

"Sud je 16.1.2024. u predmetu Ranko Debevec i dr., djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžen pritvor za najduže 1 (jedan) mjesec, odnosno do 16.02.2024. godine ili do nove odluke Suda Bosne i Hercegovine, iz razloga propisanih odredbom člana 132. stav 1. tačke b) ZKP BiH", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Suda.

Podsjećamo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra po nalogu Tužilaštva BiH. Oni se sumnjiče za prisluškivanje sudija. Uz njih, uhapšena je i Vasvija Vidović, no nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, ona je puštena na slobodu.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Oni se sumnjiče da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH. Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra.

Na ročištu koje je održano jučer, 16. januara, su otkriveni novi detalji u istrazi protiv Debeveca i Mehmedagića. Tužilaštvo je spomenulo iskaz svjedoka koji tvrdi da su nezakonito praćena dva telefona dežurnih sudija Suda BiH i praćenje telefona tužilaca. Kao razlog praćenja sudija i tužilaca navedeno je da su Mehmedagić i Debevec htjeli vidjeti hoće li se 'negdje pojaviti jedno političko lice'.

Ono što je tužiteljica okarakterisala kao 'frapantnu činjenicu' jeste da je u iskazu svjedoka otkriveno da je u Sudu bez evidencije izdato blizu 60 naloga za provođenje mjera OSA-i koji su kasnije izbrisani iz evidencije.

Više o detaljima s jučerašnjeg ročišta čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije