Sraman govor predstavnika Srbije u UN-u - Ubrzo stigao žestok odgovor Lagumdžije

17
M. F.
Sraman govor predstavnika Srbije u UN-u - Ubrzo stigao žestok odgovor Lagumdžije
Foto: Printscreen / Sasa Mart/UN

Saša Mart, otpravnik poslova Srbije pri UN-u također se danas, 15. maja, obratio na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Govor je započeo s riječima da "Srbija poštuje Daytonski sporazum i podržavamo BiH kao jedinstvenu državu s dva entiteta i podržavamo donošenje odluka u skladu s ustavom i sporazumu tri naroda"

"Daytonski sporazum je od posebne važnosti. On predstavlja temelj za sve postignuto u BiH uključujući proces pomirenja, te omogućava ravnopravnost entiteta i naroda, rekao je Mart dodavši da Srbija vjeruje da je Dayton presudan za BiH čak i danas," rekao je dodavši da se zalažu za pronalazak konsenzusa.

Gordan Grlić Radman stigao u Sarajevo, topli pozdrav sa Elmedinom Konakovićem: 'Selam, prijatelju'

Gordan Grlić Radman stigao u Sarajevo, topli pozdrav sa Elmedinom Konakovićem: 'Selam, prijatelju'

"Srbija se protivi nametnutim rješenjima jer ona podrivaju povjerenje, nažalost bilo je neslaganja u BiH oko određenih pitanja, neka od njih su dugotrajna, kontinuirana spirala postupaka. Srbija smatra da unutrašnja pitanja se mogu riješiti samo sporazumom lidera. Jednostrani postupci neće nikome donijeti ništa dobro", naglasio je Mart.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu Ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

"Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da 'ovakva Srbija zaslužuje prezir' i da će 'tražiti nadoknadu i reviziju presude' otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije. To ne doprinosi stabilnosti u regiji. Nedavno pismo ambasadora Lagumdžije upućeno svim članicama UN-a je ilustrativan primjer"

"Kako do pomirenja bez Srba? Sporazum između Bošnjaka, Hrvata i Srba će doprinijeti trajnom pomirenju, a ne nekakvo usvajanje rezolucija izvana", rekao je srbijanski otpravnik poslova u UN-u.

Schmidt predstavio izvještaj u UN-u: Građani se plaše rata, ali žele da žive u miru i stabilnosti

Schmidt predstavio izvještaj u UN-u: Građani se plaše rata, ali žele da žive u miru i stabilnosti

On dalje ističe da je Srbija sama poduzela korake prema osuđenju zločina.

"Podsjećam da je Narodna skupština Srbije je 2010. godine usvojila deklaraciju osuđujući zločin u Srebrenici. Srbija je učestvovala u Komemoraciji, mi snažno osuđujemo sve zločine počinjene u ratu od 1992 do 1995. i negiranje zločina uključujući gnusan zločin u Srebrenici. Srbija je pokazala opredijeljenost principima međunarodnog prava ispunjavanjem obaveza prema pravnim institucijama", naglasio je Mart.

"Srbija poziva sponzore nacrta da povuku tekst i vrate na početak u BiH gdje je trebalo započeti. Sponzori su odbacili pozive i umjesto na konsenzus insistirali na nacrtu", rekao je srbijanski predstavnik u UN-u.

Na sraman govor Stevanovića je odmah replicirao Zlatko Lagumdžija.

"Umjesto da priznamo, ovdje čujemo negiranje, ovdje se zaista suočavamo sa negiranjem čovječnosti. Ne treba govoriti kako će rezolucija dovesti do nestabilnosti u državi. Ta prijetnja dolazi od samo onih koji žele da kontroliraju istinu u regionu i da žele da nastave da slave i nagrađuju osuđene ratne zločince i još jednom viktimiziraju žrtve kroz djelovanje negiranja", rekao je Lagumdžija.

Ambasador BiH u UN-u je zatim dodao. 

"Ako mogu samo pitati, gdje se ovdje pominje nasilje u rezoluciji? Šta će potaknuti nasilje? Jer se neko usprotivio revizionizmu historije i istine. Kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ne smije biti kultura negiranja već kultura sjećanja, tako da se genocid nikada ne ponovi i zato pozivamo kolege iz Srbije da nam se priključe u ovoj rezoluciji. U provedbi onoga što se zasniva na Povelji Ujedinjenih naroda. Vaša blizina mojoj državi samo izaziva nestabilnost i tenzije. Vi ste dio Daytona, vi ste dio sukoba kao što smo mi bili i kao takvi mi svi trebamo poštovati suverenitet naših država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije