Potpisan Plan bilateralne vojne suradnje s Republikom Francuskom za 2023. godinu

0
Radiosarajevo.ba
Potpisan Plan bilateralne vojne suradnje s Republikom Francuskom za 2023. godinu
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Potpisivanje Plana bilateralnih odnosa sa Francuskom

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u prisutnosti zamjenika ministra obrane BiH za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića, u Sarajevu je, u četvrtak 27. aprila 2023. godine, s pomoćnikom ravnatelja Glavnog direktorata za međunarodne odnose i strategiju (DGIRS) francuskog ministarstva obrane viceadmiralom Christopheom Lucasom potpisao Plan bilateralne vojne suradnje BiH i Republike Francuske za 2023. godinu.

Godišnji planovi bilateralne vojne suradnje s Francuskom potpisuju se i realiziraju od 2008. godine, a najvećim dijelom se odnose na školovanje i obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u Francuskoj, suradnju u radu Središta za obuku u operacijama podrške miru (SOOPM/PSOTC) u Butmiru i Školi stranih jezika OS BH u Rajlovcu.

Planom za 2023. godinu, zadržan je kontinuitet aktivnosti bilateralne suradnje, a predviđena je realizacija dvije zajedničke aktivnosti u Francuskoj, i devet aktivnosti u BiH.

Delegacija PSBiH učestvovala na seminaru PSNATO u Rimu: Evo o čemu se razgovaralo

Delegacija PSBiH učestvovala na seminaru PSNATO u Rimu: Evo o čemu se razgovaralo

Čin potpisivanja Plana upriličen je nakon zajedničkog sastanka na kome su sudjelovali i otpravnik poslova Republike Francuske u BiH Stephane Maicon, nerezidentni francuski vojni izaslanik brigadir Pierre Desjeux, pomoćnića Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politku i planove Danijela Bilić i ostali suradnici.

Na sastanku je konstatirano obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, ali i želja da se postojeća suradnja ojača. Razmatrane su mogućnosti unaprijeđenja programa za učenje francuskog jezika u OS BiH te dalje školovanje pripadnika OS BiH na Ratnoj školi u Francuskoj.

Potpisivanje Plana bilateralnih odnosa sa Francuskom
Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Potpisivanje Plana bilateralnih odnosa sa Francuskom

Delegacije su razmijenile stavove i o sigurnosnoj situaciji u Europi, a u kontekstu rata u Ukrajini.

"Nadam se da ćete u narednom periodu možda donijeti odluku o otvaranju pozicije vojnog predstavnika na rezidentnom osnovu, koji će, što je praksa mnogih zemalja EU i NATO-a, biti stalno smješten u Sarajevu," rekao je zamjenik ministra Galić.

Galić je istakao želju da se vojna suradnja još više ojača. Pri tome je zahvalio Ambasadi Republike Francuske u BiH na dosadašnjim projektima pomoći BiH. Konstatovao je i da bi ubrzano članstvo u EU i NATO za zemlje kandidate bio adekvatan odgovor za prevazilaženje trenutnih sigurnosnih izazova.

Zamjenik ministra Goganović je konstatirao kako je Francuska dokazani prijatelj svih građana BiH, što se posebno vidi u podršci BiH za članstvu u Europskoj uniji. Istakao je da građani BiH znaju što je rat, te da će uvijek glasati za mir.

Potpisivanje Plana bilateralnih odnosa sa Francuskom
Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Potpisivanje Plana bilateralnih odnosa sa Francuskom

Članovi francuskog predstavništva su naglasili kako je iz fondova EU za pomoć privredi BiH i olakšavanju energetske tranzicije u našoj zemlji izdvojeno 70 miliona eura te da je od toga 21 posto sredstava omogućila Francuska.

Viceadmiral Lucas je konstatovao kako je Francuska spremna proširiti suradnju i na polju jačanja kibernetičke sigurnosti te pohvalio aktivnosti u okviru PSOTC-a, kao i Središta za protuminsko djelovanje OS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije