Postupak protiv prof. dr. Gavrankapetanovića: Najavljeni protesti boraca uoči pressa

Radiosarajevo.ba
Postupak protiv prof. dr. Gavrankapetanovića: Najavljeni protesti boraca uoči pressa
Youtube/Screenshot / prof.dr. Ismet Gavrankapetanović

Pamtim riječi Alije Izetbegovića u knjizi "Sjećanja" u kojoj on piše: "U školi smo naučili da je čovjek ušao u historiju i postao „historijsko biće“ kada je naučio da piše. Ali postao je to što jeste, dakle čovjek, kada je naučio da govori, da saopći svoju misao. A onda su došli neki i zabranili mu da govori, izmislili famozni „verbalni delikt“, delikt riječi, i vratili ga u mrak iz kojeg je došao“.

Tako nam je komentirao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, kada smo ga upitali "da li će doći na konferenciju za medije Ljekarske komore Kantona Sarajevo, koju je organizirala prof. dr. Ksenija Miladinović, na koju je i on pozvan".

Podsjetimo, mnogo se bure podigla u javnosti oko licence prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, jer u slučaju "Nadin" nije stao iza Referentnog centra, nakon čega je protiv njega pokrenut postupak, u kojem slijedi moguće i oduzimanje licence.

"Neću doći, sigurno. Kada su me sudili, vrijeđali i ponižavali, nisu me zvali. Ne trebam im ni na pressu. Jučerašnje suđenje je bilo bez mene poput inkvizitorskog postupka. Sebe ne namjeravam braniti. Branio sam bolesno dijete od ružnih preteških riječi izgovorenih u javnom prostoru. Zaštita bolesnog djeteta pod svaku cijenu. To je moralni princip prvog reda na kojem počiva civilizirani svijet", kazao je prof. dr. Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba.

Kako je saopćeno konferencija će se održati u prostorijama Ljekarske komore KS u 11 sati.

Ugledni doktor jučer je dobio veliki podršku javnosti, ali i brojnih stranka, koje su stale iza njega. Mnoge nevladine i neformalne organizacije, ali i političke stranke pružili su podršku prof. dr. Gavrankapetanoviću.

Članica Etičkog komiteta Elma Vukotić, koja je tokom glasanja jedina bila protiv (četiri naprema jedan) potvrdila je da slučaj "Gavrankapetanović ide na dalje procesuiranje.

"Riječ licenca nije spomenuta, ali je to put ka kojem vodi ovaj postupak. Slučaj ide dalje na organe Komore, odnosno tužiocu Komore, pa braniocu Komore pa Sud časti", pojasnila je Elma Vukotić.

Oglasio se i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, koji je u saopćenju naveo "da će zaštititi svakog svog člana i borit će se protiv svih nezakonitih i besramnih radnji. Oni koji to rade našim članovima su na putu propasti, ne shvatajući da su se već obrukali dovoljno kao ljudi i kao doktori, ako se takvima smatraju".

I naša uvažena književnica Nura Bazdulj Hubijar se oglasila na Facebooku i dala podršku v. d. direktoru Opće bolnice u Sarajevu. 

Udruženja boraca, organizatora i pokretača otpora Općine Ilidža za danas je ispred Ljekarske komore KS, u vrijeme konferencije za medije, pozvalo sve borce i građane Sarajeva da dođu i, kako su naveli u saopćenju, mirnim i dostojanstvenim protestom daju podršku prof. dr. Gavrankapetanoviću.

Porodica djevojčice Nadin Smajlović, zbog čijeg slučaja je pokrenuta cijela priča, poručuje da će, poštujući sve epidemiološke mjere, organizirati proteste i peticiju protiv diktature nad ljekarima koji imaju samo jednu ideju vodilju – svetost ljudskog života prije svega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije